Közélet

Az EMA támogatja a Johnson & Johnson vakcináját

Ugyanakkor az Európai Gyógyszerügynökség szerint lehetséges az összefüggés az oltóanyag és a ritka vérrögképződés között.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerint lehetséges ugyan összefüggés a Johnson & Johnson koronavírus-elleni vakcinája és a ritka vérrögképződés között, de az oltás előnyei messze felülmúlják az esetleges kockázatokat.

A testület ezért minden felnőtt korosztály számára ajánlja az oltóanyagot, de az tagállamain múlik, hogy korlátozzák-e az alkalmazását;

Franciaország például már jelezte, hogy csak az 55 év felettieket oltják majd be vele. Az EU oltási kampányának sikere szempontjából létfontosságú az amerikai vakcina, miután a tagállamok egy része hasonló problémák miatt lemondott az AstraZeneca anyagáról. A két oltás nélkül a 27-ek ugyanis nem tudják elérni a kitűzött célt, a felnőtt lakosság 70 százalékának a beoltását nyárra.

Az EU nagyon függ a Johnson & Johnsontól, amelyből 200 milliót rendeltek

– hangsúlyozta az Euronewsnak Matt Linley, az adatelemzéssel foglalkozó Airfinity vezető elemzője, aki szerint a cél eléréséhez a brit-svéd oltóanyag rendelkezésre álló mennyiségének felhasználása is szükség van. „Nem sok esély van a céldátum előre hozására, de az nagyon könnyen kitolódhat akár december 8-áig” – tette hozzá. Az Airfinity adatai szerint majdnem 20 millió adag leszállított vakcina vár felhasználásra az EU-ban – március végén ez a mennyiség még csak hétmillió dózis volt.

Fotó: Artur Widak / NurPhoto / AFP

Az Egyesült Államokban a múlt héten függesztették fel az oltást a Johnson & Johnson vakcinájával, miután hétmillió emberből hat, ötven év alatti nőnél tapasztaltak súlyos agyi vérrög-képződést, és a mellékhatások vizsgálata még nem fejeződött be. A döntés péntekre várható, de a vakcina kiesése ott gyakorlatilag semmiféle problémát nem okoz, hiszen csak elenyésző mennyiséget használtak fel belőle a Pfizer/BioNTech és a Moderna oltásával összehasonlítva.

Rochelle Walensky, az amerikai járványügyi központ (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) igazgatója beszámolt viszont egy nagyon érdekes és optimizmusra okot adatról: 84 millió teljesen beoltott amerikaiból nem egészen hatezren fertőződtek meg a koronavírussal, ami 0,007 százalékot jelent – vagyis mindkét oltóanyag sokkal jobban véd a klinikai teszteken mért 95, illetve 92 százaléknál. Az érintettek 30 százaléka nem észlelt semmiféle tünetet, 396 került kórházba, és 74 halt meg.

Az oltási kampány sikerének köszönhetően az amerikaiak már a nyaralásukat tervezik, és az utasbiztosításban nemzetközi piacvezető International Medical Group (IMG) legfrissebb felmérése szerint 71 százalékuk külföldön tervez pihenni az idén, 49 százalékuk pedig már a nyáron.

A megkérdezettek 88 százaléka az országon belül marad, 44 százalékuk pedig legalább három hazai utazásra készül.

A biztonság a legfontosabb a számukra, 59 százalék olyan úti célt választ, ahol megkövetelik az oltást. Kérdés azonban, hogy hová utazhatnak majd egyáltalán, mert ez a fogadó ország járványhelyzetétől függ. A washingtoni külügyminisztérium listáján egyelőre 34 olyan ország szerepel, amelyet ebből a szempontból túl veszélyesnek tartanak, ezért nem tanácsolják az utazást, többek között Csád, Koszovó, Kenya, Brazília, Argentína, Mozambik, Oroszország és Tanzánia.

A tárca azonban hamarosan majdnem 130 országgal kibővíti a kockázatos úti célok körét, amelybe így a világ államainak mintegy 80 százaléka bekerül.

Emellett a korábban bevezetett korlátozások miatt nem utazhatnak az amerikaiak Európa legnagyobb részébe, ahonnan Kínával, Brazíliával, Iránnal és Dél-Afrikával egyetemben a saját állampolgáraikon kívül nem engednek be senkit az Egyesült Államokba.

Leállították a Johnson and Johnson vakcina gyártását az USA-ban

Az Emergent Biosolutionsnek le kell állnia az egydózisú koronavírus elleni vakcina gyártásával.

 

Janssen-vakcina koronavírus elleni vakcina Johnson and Johnson
Kapcsolódó cikkek