Közélet

Egy törpeállam, ahová érdemes elmenekülni a járvány elől

Ugyan hasonló fokú szabadság van Új-Zélandon is, azonban a szingapúri oltási programnak köszönhetően jelentős előnyre tett szert a városállam.

Miközben a Földön már több, mint egymilliárd adag koronavírus elleni vakcinát adtak be, az újabb vírusvariánsok világszerte egyre nehezebbé teszik a járvány elleni küzdelmet. A Covid-19 szempontjából eddig legellenállóbbnak tartott Új-Zéland elvesztette elsőségét a Bloomberg toplistáján, helyét Szingapúr vette át: már a városállam számít a legjobb helynek a világon a járvány elleni védekezés szempontjából.

A listát még tavaly novemberben indította a gazdasági portál, azóta Szingapúr hónapról hónapra javítani tudott helyezésén, és áprilisban át is vette a vezetést a járványnak legellenálóbb országok között.

A délkelet-ázsiai törpeállamban nullához közelít a fertőzési ráta, a szigorú határzárnak és karanténszabályoknak köszönhetően, így a helyiek élete már javarészt visszatért a normális mederbe; akár koncertekre és hajóutakra is mehetnek.

Fotó: AFP

Ugyan hasonló fokú szabadság van Új-Zélandon is, azonban a szingapúri oltási programnak köszönhetően jelentős előnyre tett szert a városállam; lakosságának már a 23,3 százaléka megkapta a koronavírus elleni vakcina legalább első dózisát.

Azok az országok – mint például Új-Zéland, Ausztrália vagy Tajvan –, amelyek sikerrel fékezték meg a vírus terjedését külső határaik lezárásával és az állampolgáraik országhatáron belüli mozgását korlátozó intézkedéseikkel, általában kevesebb figyelmet fordítottak a vakcinákra. Részben azért is, mert a gócpontok elszigetelése és felszámolása után nem volt létfontosságú számukra az átoltottság.

A Bloomberg listája a szabadság mellett figyelembe veszi a fertőzési és halálozási adatokat, az oltási programok alakulását és a járvány gazdasági hatásait is. Ezen szempontok összességét tekintve Ázsiában a legtöbb aggodalomra okot állam jelenleg India, ahol naponta több mint 300 ezer új koronavírusos fertőzöttet regisztrálnak.

vakcina szabadság koronavírus oltás Új-Zéland utazás Szingapúr elhunyt fertőzött
Kapcsolódó cikkek