Közélet

EU-biztos: csak olyanokkal szerződünk, akik időben szállítanak

Thierry Breton beszélt arról, hogy az Európai Bizottság miért nem újíthatja meg a szerződését az AstraZenecával.

Az csak olyan vakcinagyártókkal szerződik, amelyek a vállalt időben teljesítik a megrendeléseket – indokolta vasárnap Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos, hogy miért is nem újíthatja meg szerződését az Európai Bizottság az AstraZenecával.

120 millió dózist rendeltünk az első negyedévre, és 180 milliót a másodikra. De az első félévben csak 30 milliót szállítottak le, ami a mindenki által látható problémákhoz vezetett

– szögezte le Breton a BFMTV francia hírtelevíziónak adott nyilatkozatában , hozzátéve, hogy a második negyedévben a gyártó várhatóan 70 millió adag oltóanyagot szállít majd.

Az AstraZeneca egy újabb mellékhatását vizsgálják

Az Európai Gyógyszerügynökség az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájának egy második lehetséges mellékhatását kezdte vizsgálni.

„Még semmi nem dőlt el. Továbbra is tárgyalunk” – árnyalta nyilatkozatát a politikus.

Fotó: Frank Hoemann / Sven Simon / dpa / AFP

Breton arra az álláspontra helyezkedett, hogy az oltás fontos eleme a kontinens fokozatos újranyitásának, és annak, hogy „elmehessünk nyaralni”.

Agnes Pannier-Runacher francia ipari miniszter pénteken beszélt arról, hogy az EU valószínűleg nem hosszabbít szerződést a svéd-brit gyógyszeróriással,

miután Dánia teljesen elállt az AstraZeneca oltóanyagának használatától.

A vártnál hamarabb lazíthatnak a dánok

A tervek szerint az éttermek és kávézók beltéri egységei is várják majd a lakosságot, a futballszurkolók pedig a lelátóról szoríthatnak.

Koppenhága az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állásfoglalása ellenére úgy ítélte meg, hogy a vakcina ugyan nagyon ritka, de súlyos mellékhatást okozhat. Az EMA és a WHO egyaránt azon az állásponton van, hogy a vakcina előnyei messze meghaladják a kockázatokat, s ezért minden felnőtt korcsoport számára javasolják az alkalmazását.

Európai Gyógyszerügynökség Agnes Pannier-Runacher egészségügyi világszervezet Thierry Breton astrazeneca
Kapcsolódó cikkek