Közélet

Ismét Navalnij a célpontban

Az állampolgári jogokat sértő nonprofit szervezet létrehozása címén indítottak büntetőeljárást ellene.

Az állampolgári jogokat sértő nonprofit szervezet létrehozása címén büntetőeljárást indított Alekszej Navalnij ellen az orosz Nyomozó Bizottság (SZK), a fellebbviteli bíróság pedig csütörtökön helybenhagyta az ellenzéki politikus ellen egy világháborús veterán megrágalmazása címén korábban kiszabott pénzbírságot.

Az SZK Navalnij mellett Ivan Zsdanov, Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) igazgatója és Leonyid Volkov, az úgynevezett regionális Navalnij-törzsek hálózatának koordinátora ellen is eljárást indított. A gyanú szerint az állampolgárok személyiségét és jogait sértő nonprofit szervezetet hoztak létre.

Fotó: Shutterstock

Volkov csütörtökön bejelentette, hogy hivatalosan feloszlatja a Navalnij-törzsek regionális hálózatát, és annak helyi csoportjai önálló szervezetté alakulnak át.

„Ez a csapás halálosnak bizonyult” – mondta Volkov a fővárosi ügyészség hétfői határozatáról, amely felfüggesztette a törzsek tevékenységét.

A hálózat fenntartása jelenlegi formájában lehetetlen. Ez a szélsőségességről rendelkező törvénycikk alkalmazását vonná maga után, akárcsak büntetőítéleteket a törzsek dolgozóinak és azoknak, akik együttműködnek velük

- tette hozzá.

A hátfájásra és végtagzsibbadásra panaszkodó Navalnij a börtönben több mint három hétig éhségsztrájkot folytatott, mert kifogásolta, hogy nem engedtek be hozzá olyan orvosokat, akikben ő is megbízik. Tiltakozásának akkor vetett véget, amikor egy vlagyimiri polgári kórházban szakorvosok végül kivizsgálták.

A politikus szimpatizánsai január 23-án és 31-én valamint február 2-án és április 21-én tartottak tiltakozást Oroszország számos városában. Az OVD-Info civil szervezet szerint ezeknek mintegy 13 ezer részvevőjét vették őrizetbe a hatóságok.

Navalnij büntetőeljárás bíróság
Kapcsolódó cikkek