Közélet

Kikezdi a vakcinát a brazil mutáns

A dél-amerikai országban súlyos állapotok uralkodnak, a helyi oltási program gerincét adó vakcina hatástalan a koronavírus brazil variánsa ellen.

Brazília egyike azoknak az országoknak, ahol a legsúlyosabb a koronavírus-járvány okozta helyzet. Ennek oka főképpen egy új, erősen fertőző vírusváltozat megjelenése, a vakcinák lassú és hiányos bevezetése, valamint a kórokozó terjedésének megfékezését segítő korlátozások egyenlőtlensége. A Wall Street Journal szerdán hosszú riportot közölt a dél-amerikai országban uralkodó állapotokról és a P.1-variánsnak elnevezett, az egyik legagresszívebbnek értékelt vírusmutációról, ami már több mint 30 országba terjedt át Brazíliából.

A brazil egészségügyi hatóság nem hagyta jóvá a Szputnyik vakcina alkalmazását

Brazíliában az egyik legsúlyosabb a koronavírus-járvány okozta helyzet.

A tapasztalatok szerint a mutáns ellen közel hatástalan a Sinovac-vakcina, ami a helyi oltási program gerincét adja.

Már több kutatócsapat is alátámasztotta, hogy a brazil mutáns egyszerűen „kikerüli” a kínai vakcina nyomán termelt antitesteket.

Sajnos a veszélyes altípus az egész kontinensen szétterjedt, az utóbbi időben Brazília mellett Kolumbiában, Peruban, Ecuadorban és Uruguayban is megsokszorozva a fertőzési és halálozási rátát.

Fotó: Getty Images

A járvány dél-amerikai erősödése intő példa lehet a világ többi, nyitásra készülő részének is:

ha egy új mutáns ki tudja küszöbölni az oltóanyagok hatását, akkor könnyen berobbanhat a koronavírus-járvány negyedik hullám, függetlenül a lakosság járványvédelmi magatartásától.

Alaptalan biztonságérzetet adnak a vakcinák, ami katasztrofális következményekkel járhat

– mondta el a lapnak Gregorio Iraola, uruguayi egészségtudományi kutatásvezető. Aki emlékeztetett rá, hogy a beadott dózisok között még ugyanúgy fertőzhet a vírus, főleg az erősebb mutánsok.

Az éppen óránként száz halálos áldozatot követelő variáns pedig akár jó alapot adhat újabb mutációk kifejlődéséhez is.

Már tizenhét országban azonosították a koronavírus dupla mutánsát

A legtöbb ilyen DNS-kódsort Indiából, Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból és Szingapúrból töltötték fel a globális adatbázisba.

brazil mutáns vakcina koronavírus járvány Brazília oltás variáns Dél-Amerika
Kapcsolódó cikkek