Közélet

Nyártól Európában is olthatják a 12-15 éveseket

Az oltás nagyon erőteljes immunválaszt vált ki a korcsoportba tartozó gyerekeknél.

Várhatóan június elejétől lehet majd használni az Európai Unióban a 12-15 éves korosztályban az új típusú koronavírus ellen (SARS-CoV-2) a Pfizer amerikai gyógyszeripari társaság és a BioNTech német biotechnológiai kutatóvállalat együttműködésével kifejlesztett vakcinát – ismertette a német cég vezérigazgatója csütörtökön.

Ugur Sahin a Der Spiegel című német hírmagazinnak elmondta, hogy

az európai uniós engedélyezési kérelem benyújtását megelőző munka utolsó szakaszánál tartanak,

és terveik szerint május 5-én hivatalosan megkérik a közösség gyógyszerészeti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökséget (EMA), hogy készítményük alkalmazási engedélyét terjesszék ki a 12-15 éves korosztályra.

Az EMA vizsgálata az eddigi tapasztalatok alapján néhány hétig tart, így akár már június elején beadhatják az első oltásokat

– tette hozzá Ugur Sahin.

Fotó: Voisin / Phanie / AFP

A Pfizer és a BioNTech március végén jelentette be, hogy készítményük az úgynevezett harmadik fázisú klinikai vizsgálat alapján százszázalékos hatékonysággal véd a SARS-CoV-2 okozta betegségtől (Covid-19) a 12-15 éves korosztályban.

Megfigyelték azt is, hogy az oltás nagyon erőteljes immunválaszt vált ki a korcsoportba tartozó gyerekeknél.

Az oltóanyag biztonságosságát és hatékonyságát a kisgyermekeknél és a legalább 6 hónapos csecsemőknél is vizsgálják. Ugur Sahin a Der Spiegelnek elmondta, hogy júliusban lehetnek meg az első vizsgálati eredmények az 5-12 éves korosztályról, szeptemberben pedig a még kisebb gyerekekről.

A szakember kiemelte, hogy bizakodó, mert a 12-15 éves korcsoportban folytatott vizsgálatok „bátorító eredményei” arra utalnak, hogy a gyerekeket különösen jól védi az oltás a Covid-19-től.

A Pfizer/BioNTech-féle vakcina volt az első, amelyre forgalmazási engedélyt adtak ki az EU-ban.

A két adagból álló oltások beadása 2020 karácsonyán. A beszerzéseket a tagországok megbízásából és felügyelete mellett intéző Európai Bizottság tavaly novemberben 300 millió, január elején további 300 millió adag megvásárlásáról kötött keretszerződést a gyártókkal.

A Comirnaty néven forgalmazott oltóanyagból Magyarországra már több mint 2,5 millió adagot szállítottak.

Ezzel az oltóanyaggal kezdenék el hazánkban a krónikus beteg gyerekek oltását, és nyártól már Magyarország is tervezi a fiatalabb korosztályok vakcinálását.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek