Közélet

Tizenöt évig nem dolgozott, de a fizetését felvette az olasz közalkalmazott

Az olasz férfi 195 millió forint értékű gázsit vágott zsebre. A rendőrség hivatali visszaélés miatt nyomoz.

A „távollét királyaként” emlegetik azt az olasz férfit, aki tizenöt éven át vette fel úgy a fizetését a Pugliese Ciaccio kórház közalkalmazottjaként, hogy egy napot sem járt be – publikálta a The Guardian.

A Catanzaro városában történt eset napvilágra kerülése nagy port kavart. Országos szinten is rekordnak számít, hogy valaki tizenöt évig kihagyta a munkát, de fizetést kapott.

A rendőrség hivatali visszaélés miatt nyomoz, a jogtalan kifizetések ugyanis nem adminisztrációs hiba miatt, hanem szándékosan történtek.

Az évek alatt szép summa halmozódott fel 464 ezer font értékben, amely közel 195 millió forintnak felel meg.

Az érintett férfi most 67 éves, aki hamisítás és súlyos zsarolás vétsége miatt is a vádlottak padján ül. A hatóságok továbbá hat menedzser ellen indítottak nyomozást azzal a gyanúval, hogy szerepet játszottak a bűncselekményben és végig asszisztáltak hozzá.

Fotó: Shutterstock

A rendőrség a jelenléti és fizetési nyilvántartások, valamint a kollégák tanúvallomásai alapján gyűjtötte össze a bizonyítékokat, amelyek alapján kiderült, hogy

a férfi magát a kórház igazgatóját fenyegette meg.

Az olasz közszférában gyakoriak a hivatali visszaélések, 2016-ban már szigorítottak is az ezt szabályozó törvényen.

Az egyik vizsgálat során a rendőrség titkos térfigyelő kamerák segítségével 35 közalkalmazottat kapott rajta Sanremo városházáján, akik legalább két éve folyamatosan kitrükközték az önkormányzat beléptető rendszerét.

Kétszer is előfordult, hogy a köztisztviselők a feleségeiket küldték be a munkahelyre, hogy a beléptessék magukat a kártyával, mintha dolgoznának, közben pedig kenuzni mentek.

Egy másik alkalommal pedig egy közlekedési rendőrtisztet csíptek fülön, aki ugyanabban az épületben élt, ahol dolgozott, ám kiderült, hogy szolgálati időben aludt.

hivatali visszaélés kórház Olaszország
Kapcsolódó cikkek