Közélet

Magyar nyelv és irodalom írásbelikkel kezdődnek az érettségi vizsgák

Középszinten 71 ezren, emelt szinten mintegy kétezren adnak számot tudásukról.

Hétfő reggel – a járványügyi szabályok betartásával – országszerte megkezdődnek az írásbeli érettségi vizsgák.

Az első napon magyar nyelv és irodalomból középszinten 71 ezren, emelt szinten mintegy kétezren adnak számot tudásukról.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár korábban elmondta: egy teremben legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat – a másfél méteres távolság betartásával –, továbbá megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt is biztosítani kell nekik. A felügyelő tanároknak kötelező a védőmaszk használata, nekik kesztyűt és védőmaszkot is központilag biztosítanak, a diákoknak az írásbeli ideje alatt azonban csak ajánlott – közölte az államtitkár.

Fotó: Móricz-Sabján, Simon

A magyar érettségire közép- és emelt szinten is 240 perc áll rendelkezésre, és maximum 100 pontot lehet elérni mindkét szinten.

Két különböző feladatlapot kell a diákoknak megoldani: az elsőre 90 percet kapnak.

A feladatlap egy 60 perces szövegértési és egy 30 perces szövegalkotási feladatból áll.

Utóbbinál két típusból kell egyet választani, egy érvelést vagy egy gyakorlati szövegműfaj elkészítését, 120–200 szavas terjedelemben.

A második feladatlap megoldására 150 percet kapnak az érettségizők. Ennél szintén választani lehet, egy műértelmező szöveget kell megírni, amelynek 400–800 szóból kell állnia. Ez lehet egy mű adott szempontú értelmezése, vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése.

A magyarvizsgákat kedden a matematika írásbelik követik.

középiskola érettségi magyar nyelv és irodalom
Kapcsolódó cikkek