Közélet

Különleges státuszt kapnak a francia egészségügyi dolgozók árvái

A státusz alapján a járványban elhunyt egészségügyi dolgozók gyermekei a nemzet árváinak tekintendők, s ellátásukért 21 éves korukig az állam felelős.

A rendőri erőkhöz és a katonákhoz hasonlóan az egészségügyi dolgozók számára is létrehozza a francia kormány a köztársaság szolgálatáért halt meg elnevezésű státuszt a koronavírus-járvány rendkívüli körülményeire való tekintettel - jelentette be pénteken Emmanuel Macron államfő.

A státusz alapján a járványban elhunyt egészségügyi dolgozók gyermekei a nemzet árváinak tekintendők, s ellátásukért 21 éves korukig az állam felelős.

„Szeretném, ha ennek az elismerésnek szilárd keretet adnánk a törvényben, ha a közjó szolgálatában rendkívüli körülmények között elhunyt állami dolgozók megkapnák a különleges státuszt, amely a köztársaság szolgálatában meghaltaknak jár, és amely lehetővé teszi a fiaiknak és a lányaiknak, hogy a köztársaság árvái legyenek, s ezáltal olyan anyagi és morális támogatásban részesüljenek (az államtól), amely segíti őket a talpra állásban” – mondta az államfő a Twitteren.

« Morts pour la France. »

« Morts pour le service de la Nation. »

« Morts pour le service de la République. »

Notre République tiendra ses engagements envers celles et ceux qui se sont engagés pour elle. C’est un acte de justice et de fraternité. pic.twitter.com/HHkhcbGdD1

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) May 21, 2021

A státusz Emmanuel Macron magyarázata szerint olyanokra vonatkozna, akik a járványban mások életéért viseltek gondot, számukra ez az igazság és a testvériség gesztusa.

Az elnöki hivatal jelezte, hogy a státusz minden olyan körülményre vonatkozni fog, amelyet jelenleg nem fednek le a munkajogi intézkedések (életmentés közben vagy katonai gyakorlaton meghaltakra is például).

A köztársaság szolgálatában elhunyt státusz a Franciaországért meghalt és a haza szolgálatában meghalt státuszokat fogja kiegészíteni.

Az elsőt elsősorban a harcban elesett katonák, míg az utóbbit 2012 óta a közbiztonsági feladatokat ellátók kaphatják meg. Az elhunytak gyermekei könnyebben kaphatnak ösztöndíjat a közoktatásban, az állam anyagi és morális védelmet, valamint támogatást nyújt számukra 21 éves korukig, és az örökösödés során kedvezőbb adórendszerben részesülnek.

(Címlapkép: QUENTIN DE GROEVE / HANS LUCAS / HANS LUCAS /AFP)

Macron a béke fontosságát hangsúlyozta Netanjahunak

Izraelnek joga van megvédenie magát, ugyanakkor aggodalmát fejezte ki a Gázai övezetben élő civilek sorsa miatt.

 

ellátás különleges Emmanuel Macron elnök státusz egészségügyi Franciaország dolgozó árvák
Kapcsolódó cikkek