Közélet

Másodszor is fertőzhet a koronavírus dél-afrikai mutánsa

Afrikában egyre gyorsabban terjed a koronavírus először Dél-afrikai Köztársaságban azonosított, B.1.351-es számmal jelzett variánsa.

Több afrikai országban még indulás előtt zátonyra futhat a lakosság tömeges oltását célzó program – írja a Bloomberg. A lap figyelmeztet: a kontinensen egyre gyorsabban terjednek a koronavírus mutációi, miközben sok helyütt még mindig korlátozott a hozzáférés az oltóanyagokhoz, a járvány terjedése elleni küzdelmet pedig csak hátráltatja, hogy számos afrikai ország egészségügyi ellátó rendszere már a pandémia előtt sem működött megfelelően.

Fotó: Robert Bonet / NurPhoto via AFP

A kontinens déli országaiban egy ideje főként a vírus dél-afrikai variánsa terjed. A mutációt tavaly év végén azonosították először a Dél-afrikai Köztársaságban, azóta felbukkant már szerte a világban; most a kelet-afrikai országokban is gyorsan terjed – figyelmeztetett Tulio de Oliveira, a dél-afrikai génkutató intézet, a Krisp igazgatója. Ezzel párhuzamosan Ugandában és Ruandában egy másik variánst is felfedeztek, amely a kontinens kereskedelmi útvonalai mentén terjed szét a kontinensen. A szakemberek figyelmeztetnek: az új mutációk, amellett, hogy fertőzőbbek lehetnek a koronavírus eredetileg Kínában azonosított változatánál, az oltásokkal szemben is nagyobb ellenállást mutathatnak az eredeti vírusnál.

A virológusok szerint azokban az országokban, ahol a lakosság oltása késik, vagy teljesen elmarad, nagyobb a mutációk kialakulásának veszélye. Az afrikai országok többsége csak a Covax-programban bízhat, hogy hozzájusson a koronavírus elleni vakcinákhoz, ám a WHO által indított nemzetközi segélyprogramon keresztül elérhető oltóanyagok nem feltételenül hatásosak a kórokozó új mutációi ellen.

A Covax-programban elérhető vakcinák közül az AstraZeneca oltóanyaga például a dél-afrikai variáns által okozott enyhe lefolyású betegséggel szemben csak korlátozottan véd – derült ki egy friss kutatásból. A kutatást végzők ennek ellenére bíznak abban, hogy a vírus okozta súlyos és halálos megbetegedésekkel szemben az oltóanyag hatásos lehet.

Fotó: Ebrahim HAMID / AFP

Ennél is aggasztóbb problémára világítottak rá egy másik, dél-afrikai kutatás során; ebből kiderült, hogy a vírus helyi mutációja azokat is megfertőzheti, akik korábban már átestek a betegségen, de még az eredeti, kínai vírustörzzsel fertőződtek meg. A kutatók figyelmeztetnek: a dél-afrikai variánshoz hasonló tulajdonságokkal bírhat az a vírusmutáció is, amelyet Ugandában és Ruandában azonosítottak, bár erről még nem tudnak eleget ahhoz, hogy egyértelmű állításokat tegyenek a viselkedéséről.

dél-afrikai mutáns koronavírus Afrika COVAX-program koronavírus mutációk koronavírus elleni oltás
Kapcsolódó cikkek