Közélet

Nyomás alatt vallhatott az ellenzéki belorusz újságíró barátnője is

A család jelenleg úton van lányukhoz Minszkbe, és remélik, hogy sikerül kapcsolatba lépniük lányukkal.

Ismét megszólaltak a Fehéroroszország által eltérített Ryanair-járaton őrizetbe vett újságírók szülei, miután a korábban megvert állapotban vallomást tevő Roman Prataszevicsnek után barátnője, Sofia Sapega is beismerő vallomást tett a belorusz hatóságoknak – írja a BBC.

A helyi szervek által közzé tett videóban a fiatal hölgy elismeri, hogy

közösségi média felületén személyes információkat közölt fehérorosz rendészeti erőknél dolgozókról, ami bűncselekménynek számít az ottani törvények szerint.

Ennek a vallomásnak a birtokában két hónap előzetes letartóztatásba helyezték Sofiát, és az érvényes szabályok szerint akár 15 év börtönbüntetés is várhat rá.

A lett légitársaság már lépett az eltérített repülőgép ügyében

Az EU-csúcson tárgyalnak a Fehérorország elleni újabb szankciókról.

Sofia Sapega
Fotó: Twitter

Sofia édesanyja szerint azonban lánya a felvételen nyomás hatására beszélt.

Ezt mutatja az is, hogy láthatóan feszült és időről időre felfele néz, amit szülei szerint akkor szokott csinálni, amikor gondolatban próbál visszaidézni valamit. A család jelenleg úton van lányukhoz Minszkbe, és remélik, hogy sikerül kapcsolatba lépniük lányukkal.

#Belarus @novaya_gazeta reported that Sofia Sapega might be charged under two articles – plotting riots (up to 15 years in prison) and organisation of action that violate public order. “Riots” in Belarus are organised by 26-year old bloggers and 23-year-old students. Interesting pic.twitter.com/d9Eajw2ERP

— Hanna Liubakova (@HannaLiubakova) May 26, 2021

Sapegát és Prataszevicset még vasárnap vették őrizetbe a fehérorosz hatóságok egy Görögországból Lettországba tartó járaton, amelyet előbb egy a repülőgép fedélzetén található robbanószerkezetre hivatkozva a földre rendeltek a minszki repülőtéren.

Putyin engedélyével téríthették el a fehéroroszok a Ryanair gépét

Szakértők szerint Vlagyimir Putyin engedélyével térítették el a fehéroroszok a Ryanair gépét.

Az már vasárnap elítélte az esetet, a hétfőn kezdődött kétnapos csúcstalálkozójuk elején pedig a tagállamok vezetői felszólították az európai légitársaságokat, hogy kerüljék el Fehéroroszország légterét (ezt jó néhányan már meg is tették), és felkérték a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetet (ICAO), hogy indítson vizsgálatot az ügyben.

Joe Biden: gyalázatos incidens a Ryanair-gép eltérítése

Az Athénból Vilniusba tartó járatot a fehérorosz légiirányítás egy bombafenyegetésre hivatkozva késztette minszki kényszerleszállásra.

 

börtön Fehéroroszország repülőgép közösségi média újságíró vallomás tüntetés Ryanair
Kapcsolódó cikkek