Közélet

Vitát tartanak az önkormányzati bérlakások eladásáról

Egy törvénymódosító javaslat kötelezővé tenné az önkormányzatoknak, hogy a piaci árnál alacsonyabban adhassák el a bérlakásaikat.

Az Országgyűlés szerdán kezd tárgyalni az önkormányzati bérlakások megvásárlását lehetővé tevő kormánypárti törvénymódosító javaslatról.

A módosítása kötelezővé tenné az önkormányzatoknak, hogy a piaci árnál alacsonyabban értékesítsék a bérlakásaikat.

A parlament aktuális ülésének második napja reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd határozathozatalok következnek.

A képviselők ekkor a kormány javaslatára módosíthatják az idei költségvetést, valamint új törvényt fogadhatnak el az ingatlannyilvántartásról. A szavazások után tíz előterjesztés általános vitáját bonyolítják le.

Fotó: Kallus György/ / Világgazdaság

Ekkor kerülhet terítékre a fideszes Böröcz László javaslata, emellett szó lehet még a pártalapítványokat érintő változtatásokról és a Polgári törvénykönyv módosításáról is. Az Országgyűlés csütörtökön fejezi be e heti ülését.

Nem zárkózik el eredetileg megfogalmazott indítványa finomhangolásától Böröcz László a Fidesz frakcióvezető-helyettese a Világgazdaságnak azt mondta, hogy még

„semmi sincs kizárva”, „a módosító indítványok megfogalmazására most lesz lehetőség”.

A javaslatot több kormánypárti városvezető is bírálta.

Harmincéves jelenség tűnhet el a lakáspiacról

A tervezet szerinti kedvezményes ár miatt sok bérlő várhatóan megvásárolja a bérleményét, így a bérleti jogok adásvétele eltűnhet a piacról. Egy négyzetméterre vetítve nagyságrendileg a tulajdonjog feléért lehetett bérleti jogot vásárolni a nagyvárosokban.

 

Kapcsolódó cikkek