Magyar gazdaság

Sokat változhat még a bérlakás-törvény júniusig

Nem vonja vissza, de nem zárkózik el a módosításoktól az önkormányzati bérlakások értékesítésére kötelező törvénymódosító javaslatot benyújtó Böröcz László, az indítvány az Országgyűlés gazdasági bizottságának tegnapi ülésén már zöld lámpát kapott a parlamentben.

Nem zárkózik el eredetileg megfogalmazott indítványa finomhangolásától Böröcz László országgyűlési képviselő, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, akinek törvénymódosító javaslata szerint rendkívül kedvezményes áron megvehetnék az önkormányzati és állami bérlakásokat a bérlők.

Semmi sincs kizárva, minden építő jellegű javaslatot megvizsgálunk, az önkormányzatok szempontjait is figyelembe véve, a módosító indítványok megfogalmazására most lesz lehetőség

– nyilatkozott a Világgazdaságnak a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozóan benyújtott törvénymódosító javaslatot jegyző politikus.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az önálló képviselői indítványról tegnap szavazott az Országgyűlés gazdasági bizottsága, a tárgysorozatba vétel javasolt időpontja június 11.

Kérdésünkre, amely szerint az új vagy újszerű, nemrég épült, többnyire hitelből és állami támogatásból finanszírozott önkormányzati lakások is benne maradnak-e a teljes körűnek tervezett értékesítési programban, Böröcz László azt válaszolta, hogy bizonyos esetekkel szűkülhet a lista, de véglegesen kizárni egyetlen bérlőt sem akarnak. Viszont azok a jellemzően a kétezres években épült önkormányzati bérlakások, amelyeket hitelből és állami támogatással finanszírozott beruházásból emeltek, csak az elidegenítési tilalom lejárta után válnak megvásárolhatóvá.

Nem zárkózik el a javaslattevő az olyan garanciális elemek beépítésétől sem, amelyek igazságosabbá teszik a programot, de ehhez alapvetően két, egymással ellentétes álláspontot kell közelíteni egymáshoz. Az egyik az, hogy a kedvezményes vételi jogot bármilyen kritériumhoz, akár meghatározott idejű elidegenítési tilalomhoz kössék, a másik pedig, hogy a tulajdonukkal a leendő exbérlők is ugyanolyan szabadon rendelkezhessenek, mint bárki más.

A több tízezres önkormányzati lakásbérlői társadalomban nagyon különbözők az élethelyzetek, és az látszik, hogy a bérleti jog ma fékezi a mobilitást. Bebetonozza a bérlőket a nehezen megszerezhető bérleti jog – fejtette ki a javaslattevő.

Már júniusban a parlament elé kerülhet a javaslat, a következő három-négy hétben benyújtható módosító indítványokkal együtt. Az eredeti szándék – hangsúlyozta a képviselő –, hogy a lehető legtöbb családnak, illetve bérlőnek biztosítani tudják a saját otthonhoz jutás révén a lakhatás biztonságát. A javaslat szerint mindenféle bérlakás, azaz szociális és piaci bérű egyaránt megvásárolhatóvá válik, kivéve a szolgálati és a szükséglakásokat és azokat, amelyeket 2021. január elseje előtt bontásra vagy felújításra jelöltek ki.

Böröcz László szerint a lakott bérlakások teljes körű privatizációjából befolyó bevételből az önkormányzatok fel tudják újíttatni a mintegy 20 ezer üres ingatlanjukat, amelyekkel később is gazdálkodhatnak.

Magyarországon nagy a saját és túl kicsi a bérlakások aránya – szögezte le Kiss Gábor, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) lakáspiaci alelnöke. A bérlakáskérdés most nem piaci, hanem szociális jellegű, az önkormányzati bérlakások a szociális védőháló részét képezik.

Az önkormányzati bérlakásszektor megszüntetésével kiesik egy termék a piacról, ennek a hatását öt-tíz év múlva, az akkori pályakezdő generációk körében lehet majd felmérni.

Az önkormányzati bérlakások kedvezményes értékesítésének lehetősége nem általános ingatlanpiaci kérdés, így elsősorban a szociális hatásait érdemes vizsgálniuk a törvényhozóknak – fogalmazott a Világgazdaság kérdésére a Duna House elemzési vezetője, Benedikt Károly is.

Nem számolnak nagyobb ingatlanpiaci hatással a bérlakásvagyon újabb körös privatizációja kapcsán a Világgazdaság által megkérdezett szakértők.

Az áron aluli értékesítés nem áll a vételi joghoz jutó bérlők érdekében, hiszen azzal kiárazhatják magukat a lakáspiacról, miközben megvan a veszélye, hogy az előnyökkel nem fog tudni élni mindenki a saját lakhatásának veszélyeztetése nélkül.

A csaknem 4,5 milliós magyarországi lakásállományhoz képest az a 70-80 ezer bérlakás, amely magántulajdonba kerülhet, nem számottevő mennyiség, és ezek biztosan nem jelennek meg egyszerre a kínálatban – véli Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A bérlakások sajátos helyzetét mutatja, hogy az elmúlt harminc évben létrejött a bérleti jogok piacának szürke zónája, a bérleti jog ingatlancserével kombinált cseréje. Ha a tervezetből a jelenlegi formájában lesz törvény, akkor ez valószínűleg megszűnik – mondta Balogh László.

A javaslat

A vételi joggal érintett lakás vételárát a forgalmi érték 30 százalékában határoznák meg a Böröcz László által jegyzett módosító indítvány szerint. Minden bérleti jogviszonyban töltött év után további 1 százalékkal csökken az ár, ami egészen a forgalmi érték 15 százalékáig mérsékelhető így. Az egy összegben fizetőket további 30 százalékos árengedmény illetné meg az önkormányzati, valamint állami lakás megvásárlásakor.

 

önkormányzati bérlakások törvénymódosítás Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK)
Kapcsolódó cikkek