Közélet

A leszerelést várja a román rendőrség

Negyvenhét év körüli, többnyire terepen dolgozó egyenruhások ezrei vonulnak nyugdíjba Romániában, mert kifizetődő. Az utánpótlás pedig elég silány, ami egyre több elhibázott, balul elsült akciót, bevetést eredményezhet. Szakértők szerint a romániai rendőrség válsága hosszú távon növelheti a bűnözés mértékét és apaszthatja az államkasszát.

A romániai volt belügyi alkalmazottak átlagnyugdíja 2020-ban közelített a bruttó 5000 lejhez (ez nettó 4700 lej, azaz 330 ezer forint), ami 9 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi állapotokhoz képest – számolt be a Figyelő.

Az állam által kifizetett 4,16 milliárdos (mintegy 292 milliárd forintos) teljes összeg pedig 17 százalékkal nagyobb tétellel terhelte meg a költségvetést, mint 2019-ben. Az Economica.net gazdasági portál elemzése szerint a pénz 73 ezer olyan ember számláján landolt havi rendszerességgel, aki főként a belügyminisztériumhoz tartozó különböző struktúrákból – rendőrség, csendőrség, tűzoltóság – vonult nyugállományba.

Jelentős részük jóval ötvenéves kora betöltése előtt.

A készülő, a tervek szerint 2023-tól érvénybe lépő nyugdíjtörvényreform viszont nagymértékben „fenyegeti” a belügyiek kivételezettségeit, a veszély elől pedig tömeges nyugdíjba vonulással próbál menekülni az egyenruhás-állomány arra jogosult része. Tavaly csaknem nyolcezer belügyi alkalmazott vonult nyugállományba, kétszer többen, mint az azt megelőző két évben. A trend az idén is folytatódik: az esztendő első három hónapjában közel kétezer alkalmazott köszönt el, aminek a következtében a belügyi tárca hivatalos adatai máris 20 százalékot meghaladó létszámhiányt mutatnak. A törvény lehetővé teszi ugyanis, hogy egy rendőr már 47 évesen nyugdíjba menjen, ha megfelelő időtartamú munkaviszonyt tud felmutatni. Ez 25 év, amelyből legalább 15 esztendő a fegyveres testületnél eltöltött szolgálati idő.

A probléma korántsem új keletű.

Fotó: Getty Images

Korábban még kivételezettebb helyzetben voltak ezek az alkalmazottak, ezért 2017 augusztusában Carmen Dan akkori szociáldemokrata belügyminiszter az egyik hírtelevízióban bejelentette: olyan irányban készülnek módosítani a szolgálati törvényt, hogy egy rendőr ne mehessen nyugdíjba 47 éves koráig. Egy 2016-ban hozott rendelet ugyanis kimondta, hogy e korhatár előtt is kérhető a nyugdíjazás, az „időskori” ellátás pedig a fizetéssel egyenlő vagy annál nagyobb is lehet abban az esetben, ha megszűnik az illető posztja, esetleg átszervezik az egységet, amelyben addig szolgált.

Egy sürgősségi kormányrendelet szerint a katonák, rendőrök, hírszerzők, törvényhozók, pilóták, diplomaták nyugdíja 2017 augusztusát követően nem haladhatja meg az addigi fizetésüket, a járandóságot pedig utólag már csak az mértékében növelik, nem pedig az illető ágazatot érintő valamennyi béremelés alkalmával. Mert bizony előfordult, hogy egy 2010-ben 7000 lejes összeggel nyugállományba vonult katonatiszt

hét évvel később már 22 ezer lejes nyugdíjat kapott a sorozatos kiigazítások következtében.

További részletek a Figyelő legfrissebb számában.

bérkompenzáció Románia rendőrség nyugdíj
Kapcsolódó cikkek