Közélet

Legalább két hónapig őrizetben marad az orosz ellenzéki

Egy orosz bíróság szerdai döntése értelmében két hónapig őrizetben marad az ellenzéki Nyílt Oroszország szervezet volt ügyvezető igazgatója, Andrej Pivovarov, akit két nappal ezelőtt szállítottak le egy indulni készülő repülőgépről Szentpéterváron.

A dél-oroszországi Krasznodar törvényszékének döntéséről a 39 éves férfi Telegram-csatornáján számoltak be, és eszerint Pivovarovnak ügye tárgyalásáig őrizetben kell maradnia.

Szerdán többek között Piotr Müller lengyel kormányszóvivő is bírálta az orosz hatóságok fellépését.

Ez a helyzet nyilvánvalóan elfogadhatatlan

- mondta a közrádiónak adott interjújában.

Pawel Mucha, Andrzej Duda lengyel államfő tanácsadója pedig arról számolt be, hogy a lengyel polgári légiközlekedési hatóság vizsgálni fogja az ügyet, s arányos és megfelelő válaszintézkedéseket fognak hozni a nemzetközi szabályok alapján.

Andrej Pivovarov 2020. július 1-jén. Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

Az és az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet is Pivovarov azonnali szabadon bocsátására szólított fel. Szolidaritását fejezte ki a férfival Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki politikus szóvivője is, aki szerint a történtek felháborítóak.

Az induló repülőgépről szállították le az orosz ellenzékit

Leszállították a kifutópálya felé tartó repülőgépről az ellenzéki Nyílt Oroszország szervezet volt ügyvezető igazgatóját Szentpéterváron.

Pivovarovot hétfő este szállították le a LOT lengyel légitársaság már guruló repülőgépéről, majd kedden nemkívánatos külföldi civil szervezetben való részvétellel gyanúsította meg az orosz Nyomozó Bizottság (SZK). Pivovarov múlt csütörtökön jelentette be, hogy a Kreml-ellenes, emigráns volt oligarcha, Mihail Hodorkovszkij által alapított Nyílt Oroszország jogutód nélkül feloszlatta magát. A döntést azzal indokolta, hogy az orosz parlament alsóháza meg akarja szigorítani a „nemkívánatos szervezetekről” rendelkező törvényt, a Nyílt Oroszország pedig meg kívánta védeni tagjait a büntetőeljárásától.

letartóztatás előzetes Oroszország nyílt mozgalom vezető
Kapcsolódó cikkek