Közélet

Limitált marad a helyszíni szurkolás

Telt ház volt Budapesten a portugálok elleni nyitómeccsen, a további helyszíneken negyed-fél ház engedélyezett maximálisan. A szervező városokba nagymértékben eltérők a beutazási feltételek.

Míg kontinensszerte zajlanak az oltási kampányok, a tavalyról idénre halasztott labdarúgó-Európa-bajnokságon tegnap már a második csoportkör mérkőzéseit rendezték. A 11 helyszín között az eredeti tervek szerint Bilbao és Dublin is helyet kapott volna, de egyikük sem tudta garantálni, hogy nézők előtt rendezi meg a meccseket, így az UEFA Szentpétervárnak és Sevillának adta a lehetőséget.

Budapest mellett tíz helyszínen követhetik nyomon a mérkőzéseket a szurkolók.

A hollandoknál a régóta tartó korlátozások ellenére a Holland Királyi Labdarúgó-szövetség döntése értelmében legfeljebb 12 ezer néző jelen lehet a Johan Cruijff Arénában megrendezendő meccseken. A stadion befogadóképessége 55 500 fő, így a férőhelyek csupán ötödét foglalják majd el a nézők. Három csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntős meccset rendeznek Hollandiában, ahol a lakosság 36,9 százaléka kapta már meg az oltást.

A Magyarországról történő beutazáshoz nincs szükség negatív koronavírusteszt felmutatására, és védettségi igazolvány sem kell Hollandiában.

A 68 700 férőhelyes bakui Olimpiai Stadion 50 százalékát tölthetik meg a nézők. Azonban szurkolók csak a mérkőzésen részt vevő csapatok hazájából vagy Azerbajdzsánból érkezhetnek. Az azeri lakosság csupán 13,3 százalékát oltották be eddig, Bakuban három csoportmérkőzést és egy negyeddöntőt rendeznek.

A 2011-ben megnyílt bukaresti Nemzeti Arénában az Eb-mérkőzéseken a stadion befogadóképességének 25 százalékát foglalhatják el a nézők. A bejutáshoz a szurkolóknak igazolniuk kell, hogy megkapták az oltást, vagy kigyógyultak a vírus okozta betegségből. Romániában eddig a lakosság ötöde kapta meg a Covid-oltást. A magyarok korlátozás nélkül léphetnek be az országba, viszont a hazai védettségi igazolványt a hatóságok nem fogadják el.

Fotó: Matthias Schrader / POOL / AFP

Dániában a szervezők 12 ezer szurkolót várnak a 38 ezer férőhelyes Parken Stadionba, Koppenhágában három csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt rendeznek. A 30 százalékos részvételi határ még növekedhet, ha az országban a beadott védőoltások és a megbetegedések száma kedvezően alakul. Mosta­náig a dánok 36,8 százaléka szerzett oltással védettséget.

A Hampden Park stadion 25 százalékát foglalhatják el a szurkolók, ennek feltételeként igazolniuk kell a védettségüket. A skótok 60 százaléka esett túl az oltáson, Glasgow-ban három csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt rendeznek.

A londoni Wembley stadionba 20 ezer szurkolót várnak a csoportmérkőzésekre és a nyolcaddöntőkre,

viszont az elődöntőkön és a finálén már 45 ezer futballrajongó vehet részt, de ez is csak félház. Az Európa-bajnokság legnagyobb stadionja, a Wembley 2007-ben nyitotta meg kapuit, és két Bajnokok Ligája-döntőnek adott eddig otthont. Az Egyesült Királyságban a beoltottak száma 32,9 millió, ezzel a lakosság 58,5 százaléka szerzett védettséget. London három csoportmérkőzésnek, két nyolcaddöntőnek, a két elődöntőnek és a finálénak ad otthont.

A müncheni Allianz Arénában 14 500 szurkoló lehet jelen egyszerre, tehát az FC Bayern Münchennek otthont stadion 20 százalékát tölthetik meg a szurkolók. A németek mintegy 43,2 százaléka kapta meg az oltást, június 23-án a magyar válogatott a németek ellen Münchenben lép pályára. Magyarországról korlátozás nélkül lehet beutazni Németországba (a légi úton történő utazás kivételével, ott oltási igazolás vagy teszt felmutatása szükséges). A csoportzáró összecsapás teljes ideje alatt kötelező az FFP2-es típusú maszk viselése.

A 72 600 néző befogadására alkalmas római Olimpiai Stadionba 18 ezer szurkolót várnak.

Három csoportmérkőzést és egy negyeddöntőt rendeznek az olaszok, náluk a lakosság 38,9 százalékát oltották be eddig.

A Bilbaóba tervezett meccseket a 60 ezer fős sevillai La Cartuja stadionban rendezik, ahova 18 ezer szurkolót engednek be. Az eredetileg az 1999-es atlétikai világbajnokságra épült stadionban három csoportmérkőzést és egy negyeddöntőt rendeznek. Eddig a lakosság 38,6 százaléka oltatta be magát.

A 65 ezer férőhelyes Kresztovszkij Stadionban 30 500-an szurkolhatnak. Szentpéterváron hat csoportmérkőzést és egy negyeddöntőt tartanak. Oroszországban a lakosság 11,4 százaléka vette fel eddig az oltást.

Foci szurkolás eb
Kapcsolódó cikkek