Közélet

Csak részmegállapodás született a 2021-es BKV-s bérekről, ötmilliárdos hitelt vesz fel a cég

Lezárultak a 2021-es esztendőre vonatkozó tárgyalások a BKV vezetése, valamint az érdekképviseletek között – közölte a tömegközlekedési társaság. A közlemény szerint a részmegállapodás – illeszkedve a Fővárosi Önkormányzat, valamint a bérszövetséget alkotó szakszervezetek megegyezéséhez – biztosítja az idei évre a munkahelyek stabilitását és megőrzését, valamint lehetőséget ad arra, hogy bár korlátozottabb mértékben, de folytathassuk a kollégáink megbecsülésére és a munkakörülményeik fejlesztésére irányuló törekvéseinket.

Fotó: MTI – Kollányi Péter

A BKV Zrt. 5 milliárdos hitelkeretre ír ki tendert

A BKV Zrt. Igazgatósága hétfőn elfogadta azt az előterjesztést, amely szerint cég 2022. évi fizetőképességének fenntartásához 5 milliárd forintos készenléti folyószámla-hitelkeretre ír ki beszerzési eljárást számlavezető bankjai felé. Az ajánlattevők kisebb hitelösszegekre is tehetnek ajánlatot, 2022. december 30-ai lejárattal. A külső forrás bevonására rövid távon, 2022. január-március között kerülhet sor abban az esetben, ha társaság likviditási biztonsága ezt megköveteli. A BKV Zrt. az ajánlatokat a fizetendő kamat és egyéb díjak egy évre vetített összege alapján rangsorolja, és az így kapott legalacsonyabb díjú, összesen 5 milliárd forint folyószámlahitel-keretre fog szerződni az eljárás lezárultával, 2021 decemberében.

A részmegállapodást június 7-i ülésén a BKV Igazgatósága is egyhangúan jóváhagyta. A részmegállapodás keretében a fővárossal együttműködve továbbra is fenntartják a Budapest Pótlékot, így a teljes munkaidős dolgozók évente két alkalommal fix összegű – a BKV kötelékében eltöltött időhöz igazodó – kifizetésben részesülnek.

A cafeteria éves keretösszegén túl további 20.000 forint cafeteria-juttatás illeti meg kollégáinkat, amit már a június 25-i kifizetéssel meg is kapnak. A munkáltató az idei évben is biztosítja az év végi csekély értékű juttatást 16.700 forint összegben.

Tájékoztatásuk szerint 2021-ben sem lesz létszámcsökkentés.

A részmegállapodás elfogadásával a BKV vállalta azt is, hogy amennyiben az Üzleti Tervben meghatározott személyi jellegű ráfordításokban megtakarítás várható, akkor a megtakarítást szintén a munkavállalói megbecsülésére fordítja.

közlekedés BKV szakszervezetek munkabér tömegkozlekedés
Kapcsolódó cikkek