Közélet

Zsebbenyúlósabbak lettek a lovastáborok

A Lovasok.hu online kérdőívét kitöltő lovardák 96 százaléka indít lovastábort 2021 nyarán: 64 százalékuk kizárólag napközis formában, míg 36 százalékuknál ottalvásra is lesz lehetőség. A napközis táborok ára egy hétre jellemzően 25-45 000 forint, míg a szállást és teljes ellátást tartalmazó szolgáltatások átlagos költsége 45-60 000 forint. A lovardák több mint fele 10-15 százalékkal emelte idén az árait, ám 44 százalékuk nem drágított 2020-hoz képest. Árcsökkentésről a kérdőívet kitöltő lovardák közül senki nem számolt be.

A nyári lovastáborok évről évre fontos bevételi forrást jelentenek a magyar lovardák és sportegyesületek számára, egyben jó lehetőséget kínálnak arra is, hogy minél több fiatallal ismertessék meg a lovaglást, mint sportot és szabadidős tevékenységet. A válaszoló lovardák 96 százaléka szervez nyáron lovastáborokat: 64 százalékuk napközis formában, míg 36 százaléknál ottalvós, teljes ellátást biztosító szolgáltatásra is van lehetőség.

A táborok árai rendkívül nagy szórást mutatnak: találni a piacon olyan lovardát, ahol egy hét 150 000 forintba kerül, a napközis táborok heti költsége jellemzően 25-45 000 forint, míg ottalvással átlagosan 45-60 000 forintot kell fizetni.

A lovardák túlnyomó többsége általános lovastáborokat indít, de találni olyanokat is, ahol díjugratásra, díjlovaglásra vagy éppen terápiás lovaglásra is van lehetőség, sőt, akadnak helyek, ahol a western lovaglást, a fogathajtást vagy éppen lovastornát is ki lehet próbálni. A lovardák jellemzően kezdők és haladók számára egyaránt indítanak turnusokat, de 12 százalékuk versenyzőket is vár a táboraikba.

Fotó: Mehdi Chebil / Hans Lucas via AFP

A lovardák számos kiegészítő programot kínálnak a lovagláson túl: közülük leggyakoribb a kézművesmunka, a túrázás, a strandolás és a legkülönfélébb ügyességi vetélkedők, de a lovak körüli feladatok ellátása is fontos szerepet kap szinte mindenütt.

A gyermekek lovastáboroztatása többnyire nem igényel komolyabb beruházást a szülők részéről:

a kérdőívet kitöltő lovardák 92 százaléka maga biztosítja a védősisakot (kobakot), a szervezők fele pedig gerincvédőről is gondoskodik.

A lovardák jelentős része a különleges étkezési igényeket – diabétesz, laktóz- és gluténérzékenység stb. – is ki tudja szolgálni, ugyanis szinte minden esetben rendelik az ételt, amit a gyermekek igényeinek megfelelően választanak ki.

gyerekek tábor lovarda
Kapcsolódó cikkek