Közélet

A Capitolium védelmére és a szövetséges afgánok evakuálásra ad pénzt a kongresszus

A kongresszus mind a két háza megszavazta azt a javaslatot, mely egyrészt munkahelyük védelmét erősítené, másrészt az afganisztáni háborúban az amerikaiaknak segítő helyieket menekítené ki az országból.

Az amerikai kongresszus mind a két háza megszavazta azt a 2,1 milliárd dolláros csomagot, mely részben a Capitolium védelmének megerősítésére, részben az amerikai csapatokkal együttműködő afgánok kimenekítésére adna forrást.

Fotó: Daniel SLIM / AFP

A javaslat a szenátusban egyhangú többséggel ment át, ám ez nagyobb összegről szólt, mint a képviselőház eredeti javaslata, így az utóbbinak is újra szavaznia kellett a magasabb összegről. Ennek elfogadását követően a javaslat már csak Joe Biden aláírására vár.

A csomag értelmében az épületet védő Nemzeti Gárda 521 millió dollárt kap költségei fedezésére, míg további 300 millió dollár jut a biztonsági infrastruktúra fejlesztéseire, a többi között új térfigyelő kamerák felszerelésére. A túlórák fedezésére a capitoliumi rendőrségnek is adnak 71 millió dollárt, valamint 35,4 milliót új rendőrök felvételére.

Mint ismert, Donald Trump január 6-i beszédét követően az egykori elnök támogatói megostromolták és be is jutottak a szövetségi törvényhozás épületébe, ahol éppen Joe Biden győzelmének hitelesítése zajlott. 

Az összecsapások során 5-en életüket vesztették és a rendőrség csak órák múlva tudta visszaállítani a rendet. 

A rendbontással összefüggésben több mint ötszáz ember ellen vádat emeltek.

A csütörtökön elfogadott javaslatban fennmaradó összeg az amerikai csapatokat segítő afgánok kimenekítésére megy el, úgy, hogy a Pentagon kap 500 millió dollárt az afgánok kimenekítésére és ideiglenes elszállásolására, a külügyminisztérium pedig további hatszázmilliót a vízumkérelmek feldolgozására.

A nyugati média híradásai szerint mintegy tizennyolcezer afgán működött együtt az amerikai hadsereggel, 

például tolmácsként és mintegy 53 ezer hozzátartozójuk is abban reménykedik, hogy kap amerikai vízumot.
 

Egyesült Államok kongresszus Szenátus képviselőház Capitolium
Kapcsolódó cikkek