Közélet

A túladagolások is rekordot döntöttek az Egyesült Államokban

Az USA járványügyi hivatal adatai szerint a kábítószer túladagolások terén is rekordot hozott 2020. Az öngyilkossági kísérletek száma is nőtt, elsősorban a fiatal lányok körében.

Csaknem 30 százalékkal többen haltak meg kábítószer túladagolásban 2020-ban az Egyesült Államokban a járványügyi hivatala (CDC) szerdán közzétett adatai szerint – írja a Bloomberg.

Fotó: Brendan Smialowski / AFP PHOTO

Ez azt jelenti, hogy 2020-ban 93,331 áldozatot követelt az országban a kábítószer, ami 21 ezerrel több a 2019-es értéknél, ami szintén rekord volt. Mindez rávilágít a koronavírus járvány mentális egészségre és orvosi ellátásra gyakorolt hatásaira is. A járvány alatt az öngyilkossági kísérletek száma is növekedett, főleg a fiatal lányok körében.

A pandémia alatti lezárások, elbocsátások és társadalmi elszigeteltség valószínűleg felerősítették az Egyesült Államokban tomboló ópiát járvány hatásait, melyet a különböző függőséget okozó fájdalomcsillapítók túlságosan laza osztogatása okozott. Ennek kapcsán több gyógyszergyárral szemben indultak több milliárd dollár értékű perek.

A túladagolások legnagyobb részét az ópiát származékok, különösen azok szintetikus változatai okozták – a 93 ezer halálesetből majdnem 70 ezer kötődik ezekhez, melyekből több mint 57 ezer a fentanilhoz hasonló szintetikus ópiátokkal kapcsolatos – de növekedett a pszichostimulánsokat és a kokaint túladagolók száma is.

Egyesült Államok kábítószer túladagolás ópiát
Kapcsolódó cikkek