Közélet

Egyre több kripto kerül a rendőrség kezébe

A kriptopénzek sokáig tökéletesnek tűntek a bűnszervezetek számára, ám az egyre gyakoribbá váló lefoglalások kérdésessé tehetik alvilági szerepüket. A londoni rendőrség most 180 millió font értékben foglalt le digitális fizetőeszközt.

Nagy-Britannia legnagyobb kripto lefoglalását jelentette be a londoni rendőrség kedden. A csaknem 180 millió fontnyi digitális pénz elkobzását megelőzően júniusban is találtak 114 millió font értékben kriptót a brit rendőrök – írja a CNN. A rendőrök nem közölték, hogy milyen típusú kriptopénzeket foglaltak le.

Fotó: Vladimir Astapkovich / Sputnik

A legelső és máig legnagyobb kriptopénz, a 2009-es létrehozása után még több mint egy évet kellett várni az első tranzakcióra, a híres pizza vásárlásra, ám 

a kriptók elterjedését a feketepiac indította be igazán 

és úgy tűnik a kriptók továbbra is fontos részét teszik ki az alvilág pénzforgalmának, hiszen egyre gyakoribbak az ilyen eszközök lefoglalásáról szóló rendőrségi hírek.

A korai időszakban az anonimitást ígérő digitális pénzek a kábítószerkereskedelem terén kaptak nagy szerepet, ám mára a pénzmosás vagy a zsarolóvírusok is fontos szerepet kaptak az online feketepiacon.

A mostani fogás kapcsán a londoni rendőrök egy június 24-én letartóztatott 39 éves nőről is beszéltek, akit ki is hallgattak az ügyben, és aki azóta óvadékkal szabadult.

A brit rendőrök szerint noha továbbra is a készpénz a legfontosabb eszköze a bűnszervezeteknek, a pénzmosás és a tranzakciók terén egyre fontosabb szerepet kapnak a kripto eszközök is, ám véleményük szerint még pár éve ez még feltáratlan terület volt, mára számos magasan képzett specialista segítségével erednek az ezen eszközöket használó bűnözők nyomába.

Ez világszerte igaz lehet, hiszen az amerikai hatóságok a Colonial vezeték kapcsán zsákmányolt bitcoinok jelentős részét is vissza tudták szerezni, ám a mostani ügyben elhangzó rendőri nyilatkozatok alapján könnyen lehet egy egyszerűen arról is szó, hogy az óvadék ellenében szabadon engedett nő mártotta be társait.

Miközben a kriptopénzek egyre inkább elfogadottá válnak a nagyközönség számára is, az egyre gyakoribb lefoglalások kérdésessé tehetik, hogy az alvilág számára is hasznosak maradnak-e.

pénzmosás lefoglalás kripto bitcoin
Kapcsolódó cikkek