Avakov leváltását 291 képviselő támogatta a 450 fős törvényhozásban. Nem szavazta meg a Julija Timosenko volt kormányfő vezette Haza párt és a Moszkva-barát Ellenzéki Platform - Életért párt frakciója.
Olekszandra Usztyinova, a Hang párt képviselője felszólalásában Avakov menesztésén túl a politikus büntetőjogi felelősségre vonását követelte, Irina Herascsenko, a Petro Porosenko volt elnök vezette Európai Szolidaritás frakciójának tagja pedig az egész kormány távozását, és bejelentette, hogy aláírásgyűjtésbe kezd.

Úgy gondolom, hogy érdemes megköszönni Arszen Avakovnak mindazokat az éveket, amelyekben államunk érdekében dolgozott

- jegyezte meg a szavazás után Dmitro Razumkov házelnök.

Fotó: Shutterstock


Avakov maga nyújtotta be lemondását kedden, döntését nem indokolva meg. A politikus 2014. február 27. óta töltötte be a belügyminiszteri posztot, azaz még Olekszandr Turcsinov ideiglenes elnöksége alatt kapta kinevezését, majd mindvégig Petro Porosenko államfősége alatt ő volt a tárca vezetője, ezt követően Volodimir Zelenszkij államfői beiktatása után is megőrizte tisztségét.
Zelenszkij a mögötte álló Nép Szolgája parlamenti frakció keddi ülésén Avakov utódjául Denisz Monasztirszkijt javasolta. A törvényhozásban egyedül többségben lévő kormánypárti frakcióban biztosították afelől, hogy támogatni fogják az új miniszter kinevezését, amelyet várhatóan pénteken tárgyal a parlament. Evhenyija Kravcsuk frakcióvezető-helyettes csütörtökön elmondta:

a képviselőcsoportjukban már összegyűjtöttek 226-nál több aláírást ahhoz a dokumentumhoz, amelyben kérik Denisz Smihal miniszterelnököt, hogy javasolja Monasztirszkijt belügyminiszternek.

Az UNIAN hírügynökség jelentése szerint az Európai Szolidaritás és a Hang párt előre bocsátotta, hogy nem fogják megszavazni Monasztirszkij kinevezését. Mindkét frakcióban ezt azzal indokolták, hogy ellenzékben vannak.
Az ügynökség ismertetése szerint Monasztirszkij a Nép szolgája frakciójának a tagja, a rendészeti bizottság elnöke. Ukrán sajtóforrások Avakov emberének tartják.