Isaszeg külterületén, a szántóföld és az erdő határán láttak egy barnamedvét, amiről fotó csatolásával értesítették a Pilisi Parkerdő Zrt.-t – olvasható a Duna-Ipoly Nemzeti Park honlapján. A hír hatására az erdészeti cég a nemzeti park munkatársaival történt egyeztetést követően vadkamerákat helyezett ki.

Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP (illusztráció)

Mindemellett a parkerdő és a nemzeti park munkatársai is elkezdték a terület átvizsgálását, ám azóta sem a kamerák sem a területileg illetékes vadászok és természetvédelmi őrök nem észlelték az állatot, így lehetséges, hogy azóta már elhagyta a térséget.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság minden szomszédos nemzeti parkot és hivatásos vadászt értesített az eseményről, hogy nyomon lehessen követni a medve mozgását, ugyanis bár a fokozottan védett fajok jelenléte természetvédelmi szempontból előnyös, a békés egymás mellett élés szempontjából fontos, hogy tudjuk, hol találhatóak a ragadozók.

Túrázás közben a medvékkel kapcsolatban a nemzeti park azt tanácsolja, hogy ne közelítsünk hozzájuk, ne tegyünk hirtelen mozdulatokat, kerüljük a szemkontaktust és lassan hátrálva hagyjuk el a helyszínt. Olyan területeken túrázva, ahol számíthatunk medvék megjelenésére, célszerű csoportosan, beszélgetve haladni, ugyanis az állatok kerülik a zajt. Ha az erdőben sátorozunk az élelmiszert mindig a tábortól távolabb eső fára függesszük fel, kerüljük az erős illatú élelmiszereket és a maradékot mindig szagmentesen csomagoljuk el.