Közélet

Mindenkinek ilyen szép befejezést kíván Cseh László

Az örök elégedetlen úszó arról is beszélt, hogy pályafutása során nem tudatosította magában az elért sikereket, és az időeredményével most sem volt elégedetlen, de most már nyugodtan hagyhatja abba az úszást.

Végül a 200 méteres vegyesúszásban elért hetedik helyével befejezte pályafutását Cseh László. A kétszeres világbajnok úszó elmondta:

Azt viszem haza magammal Tokióból, hogy nyugodtan hagyhatom abba az úszást. Otthon a tévé előtt biztosan mérgelődnék, hogy ilyen időt én is tudtam volna úszni, és ez végigkísérte volna az életemet. Így viszont itt le tudtam zárni a pályafutásomat.

Fotó: Kovács Tamás / MTI

A BVSC versenyzője arról is beszélt, hogy pályafutása során nem tudatosította magában, mennyi sikert is ért el.

Azt sulykolták belém, hogy ha jó vagyok, az természetes, ha rossz, akkor az az én hibám

– nyilatkozta, és arról is beszélt, hogy most sem volt elégedetlen az idejével, de már tud mosolyogni.

Az úszófenomén nagyszerűen érzi magát Tokióban, ám mások versenyei előtt jobban izgul, mint amikor ő úszik, és meghatódott azon, hogy Verrasztó Dávid két sikertelen olimpia után negyedik helyen végzett. Ugyanakkor a közeljövőben nem várható a medence partján és szeptembertől a hajnali öt órás kelést is befejezi. A sportoló szerint elhunyt édesapja, akivel mai napig sokat álmodik, biztosan azt tanácsolta volna, hogy korábban vonuljon vissza.

Profi sportolóként töltött utolsó napjával kapcsolatban azt emelte ki, hogy ébredés után elérzékenyült és jó értelemben megérintette, hogy utoljára úszik versenyen. Kedves gesztusnak nevezte a győztes kínai Vang Suntól, hogy főhajtással gratulált neki az eredményéhez és az egész karrierjéhez.

Cseh elmondta azt is, hogy a levezetést azért még most is végig kell csinálni, ha el akarja kerülni a napokig tartó szenvedést, ám a regenerációval már nem kell foglalkoznia.

Cseh László edzője, Plagányi Zsolt szerint nem csupán egy nagyszerű úszó, hanem Magyarország egyik legnagyobb sportembere fejezte be a pályafutását a tokiói olimpián.

Nem véletlenül választották meg a legjobb olyan úszónak, aki nem nyert olimpiát. Mindig megbízhatóan teljesített

– fejtette ki az edző, aki az általános iskola alsó tagozatában, majd 2014-től dolgozott együtt az úszóval.

Mint elmondta, már az első benyomása is az volt az akkor hétéves Csehről, hogy „marha ügyes és kiváló minőségű az izomzata”, és Kiss László szövetségi kapitány figyelmét is felhívta a tehetségre.

Az a legfontosabb, hogy neki is jó lezárás volt ez az olimpia, mert élvezte. A technikája még mindig kiváló, a mozgása harmonikus, az első száz métere továbbra is világszínvonalú, de fizikálisan már vannak jobbak nála. A felkészítésében a pandémia miatti leállást követő újraindítás volt a legnehezebb

– értékelte az utolsó versenyt a szakember, aki elmondta azt is, hogy a felkészülés során társait tanácsokkal segítő úszó hiányozni fog a csapatból.

Plagányi hozzátette, próbálja rávenni a kétszeres világbajnokot, hogy a segítője legyen, ám a sportoló erre egyelőre nemet mondott.

Megbízható, küzdőképes, következetes, céltudatos

– jellemezte Cseh Lászlót a mestere, aki bátran példaképként állítja minden gyerek elé. Plagányi szerint nagy megtiszteltetés volt, hogy 2014-ben neki szavazott bizalmat Cseh László az édesapjával együtt, és úgy gondolja, rászolgált erre, mert a 2005-ös első vb-címe után tíz évvel ismét sikerült csúcsra juttatnia, amikor Kazanyban diadalmaskodott 200 méter pillangón.

A mostani játékok egyik magyar zászlóvivője ötödik olimpiáján szerepelt, tizedik egyéni döntőjét úszta, kiemelkedő pályafutását pedig többek között a két világbajnoki cím, továbbá hat ötkarikás és 13 vb-érem fémjelzi.

Tokio 2020 Cseh László olimpia
Kapcsolódó cikkek