Közélet

Túlkínálat van albérletekből

A felvételi eredmények közeli napvilágra kerülése élénkítheti az albérletpiacot, ám a Duna House adatai szerint az árak inkább stagnáltak az elmúlt hónapokban, miközben túlkínálat van kiadó lakásokból.

Az ingatlanos cég szerint kisebb mértékű áremelést csak a jobb minőségű lakásokban élő, már meglévő bérlőknél lehet érvényesíteni, újakkal már kevésbé, hiszen a potenciális bérlők a 20-30 százalékos túlkínálat miatt nagyon gyorsan találnak maguknak megfelelő lakást, akár egy-két nap alatt is.

Fotó: Shutterstock

Az albérletek Budapesten a legdrágábbak, itt havi 150-165 ezer forintba kerül egy lakás havi bérleti díja, ám kisebb lakások már 120 ezerért is kivehetőek és a külső kerületek még pár ezer forinttal olcsóbbak is lehetnek.

A Duna House szerint a nagyvárosokban 100 és 135 ezer forint között alakulnak az árak: Győrben 120 ezer forint, Debrecenben 115 ezer forint, Szegeden 110 ezer forint a havi albérleti költség, míg például Kaposváron már csak havi 75 ezer forinttal kell számolnia egy egyetemistának.

Benedikt Károly, a Duna House pr- és elemzési vezetője szerint érdemes nemcsak az anyagiakra, hanem egyéb fontos szempontokra is figyelniük mind a bérlőknek, mind a lakáskiadóknak. 

A bérleti díj csak egy tétel a sok közül, informálódni kell a többi kiadásról is, például a kaucióról, a közüzemi díjakról és a közös költségről.

Fontos az is, hogy a felek írásos szerződést kössenek, állapodjanak meg egyebek mellett a garanciális hibák javításáról, illetve vegyenek fel jegyzéket a lakásban található bútorokról, berendezésekről, és rögzítsék az óraállásokat, valamint a felmondás módját. Ez utóbbit érdemes legalább 60 napban meghatározni – különösen határozott idejű bérleti szerződés esetén –, mivel a bérlő így nem kerül egyik napról a másikra az utcára.

A legbiztosabb, ha a szerződést közjegyző előtt kötik, hiszen így közokiratnak minősül a megállapodás, és a benne foglaltakat mindkét fél könnyebben tudja érvényesíteni – mondta.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek