Az Afganisztánból elmenekült elnök, az Egyesült Arab Emírségekben tartózkodó Asraf Gáni szerdán közölte: egyeztetéseket folytat lehetséges visszatéréséről. 

Egyeztetéseket folytatok másokkal, mielőtt visszatérnék, hogy folytathassam az erőfeszítéseimet az igazság szolgálatában az afgán állampolgárok érdekében

– idézte Gánit a Reuters hírügynökség. Gáni szerint biztonsági szolgálatai kényszerítették az ország elhagyására, és hátra kellett hagynia legfőbb javait és bizalmas dokumentumokat. 

Fotó: Eric BARADAT / AFP

Az al-Dzsazíra pánarab televízió beszámolója szerint Gáni alaptalannak nevezte azokat a vádakat, amelyek szerint "pénzzel teli bőröndökkel" menekült el, szerinte az erről szóló állítások célja, hogy "lejárassák" őt. 

Ha maradtam volna, végig kellett volna néznem a vérontást Kabulban

 – mondta.

A VG korábban megírta, hogy az elmenekült afgán elnök letartóztatását követeli a tádzsikisztáni afgán nagykövetség, mert 

szökés közben Gáni 169 millió dollárt magával vitt.

Legitim ügyvivő elnöknek nevezte magát Afganisztán első alelnöke kedden a Twitteren. Amrulla Száleh közölte: miután Asraf Gáni elnök elhagyta az országot a tálibok hatalomátvétele miatt, jelenleg ő a kormány vezetője. Száleh arra hivatkozott, hogy az afgán alkotmány hatalmazza fel erre a tisztségre. közölte, hogy 

semmilyen körülmények között nem hajlandó meghajolni a tálib terroristák akarata előtt. 

Az afgán elnök korábbi közleménye szerint azért hagyta el Afganisztánt, hogy elkerülje a vérontást, mivel állítása szerint a tálibok készek voltak megtámadni a fővárost, hogy elmozdítsák őt a hatalomból. 

Az Egyesült Arab Emírségek egyike volt annak a kevés országnak, amely kapcsolatokat tartott fenn a tálibokkal 1996-től 2001-ig tartó afganisztáni uralmuk idején. Az emírségek 2001-ben megszakította a kapcsolatot a radikális iszlamistákkal amiatt, mert utóbbiak megtagadták, hogy kiadják az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet akkori vezetőjét, a 2001. szeptember 11-i terrortámadások kitervelésével vádolt Oszama bin Ladent. 

A tálibok átfogó offenzívát indítottak az afgán kormányerők ellen, kihasználva, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi haderő megkezdte a kivonulást az országból.