Közélet

Bezuhant Merkel utódjának támogatottsága

Húsz százalékra csökkent Armin Laschet támogatottsága a német választók körében, kevesebb mint két hónappal a választások előtt.

A júniusi 28 százalékról július végére mindössze 20 százalékra csökkent azok aránya, akik szeptembertől Armin Laschetet látnák legszívesebben a kancellári székben. Az Angela Merkel utódjának kikiáltott, a konzervatív politikus népszerűsége azután csappant meg látványosan, hogy Laschet a tévékamerák előtt nevetgélt, miközben az államfő, Frank-Walter Steinmeier épp a németországi árvízek károsultjainak megsegítéséről beszélt egy sajtótájékoztatón.

   

A CDU-s politikus azóta bocsánatot kért az alkalomhoz és a körülményekhez nem méltó viselkedése miatt, ám ez, úgy tűnik, a választókat nem hatotta meg. Az ARD közszolgálati televízió által végzett közvélemény-kutatás szerint – amely arra kérdez rá, hogy ha a német szavazók közvetlenül választhatnák meg a kancellárjukat, kire voksolnának – mindössze a válaszadók 20 százaléka jelölte az észak-rajna-vesztfáliai miniszterelnököt. Közben Olaf Scholz baloldali jelöltre már 35 százalék szavazna (+6 százalék az előző hónaphoz képest), míg a Zöldek kancellárjelöltjét, Annalena Baerbockot a válaszadók 12 százaléka (-2 százalék) látná szívesen Németország élén. 

Az ARD a választók pártpreferenciáira is redszeresen rákérdez; itt még most is a konzervatív CDU_CSU koalíció a befutó, 27 százalékkal. A másodikak a Zöldek, 19 százalékkal, míg a baloldali SPD-t a válaszadók 18 százaléka látná szívesen a kormány élén.

A német választók megosztottságát látva a szakértők egyre valószínűbbnek tartják, hogy Németországban ezúttal egy úgynevezett Kenya-koalíció (fekete-vörös-zöld, azaz a CDU/CSU-t, az SPD-t, valamint a Zöldeket magában foglaló politikai tömörülés) alakulhat a szeptember 26-iki választásokat követően. A konzervatívok jelenleg a szocialistákkal koalícióban vezetik a német szövetségi kormányt.

SPD CDU/CSU Zöldek Pártja Armin Laschet
Kapcsolódó cikkek