Idén nyáron megváltoztak a turisták nyaralás szervezési szokásai. Már nem is egy, hanem két útvonalat is megterveznek, ha a koronavírus delta variánsa közbeszólna – elemezte a The Wall Street Journal

A turisták B-tervet állítanak fel arra az eshetőségre, ha a vírus miatt tarthatatlanná válna a helyzet a kiválasztott nyaraló övezetben.

A másik úti cél mellett már a menekülő útvonalra is gondolnak, amely egy teljesen új megközelítése a vakáció megszervezésének.

A szép tájak, a kulturális és gasztronómiai élmények mellett kiemelt szemponttá vált a biztonság és a jó infrastruktúra.

A turisztikai szektorban dolgozók a korlátozások és az enyhítések körforgásában élnek, folyamatosan monitorozzák az esetszámokat és az új rendeleteket.

Fotó: Shutterstock

A mostani fő szabály a bizonytalanság

– erősítette meg egy vezető kaliforniai utazási iroda igazgatója. A szakértők azt is megfigyelték, hogy a kockázatvállalás egyénenként különbözik, vannak, akik a legapróbb kétséget sem viselik el, és azonnal lemondják a teljes utat, még ha vesztenek is rajta, másokat nem befolyásolnak a rossz hírek sem, és maradéktalanul megvalósítják a tervezett nyaralást. 

Sokan attól félnek, hogy pozitív lesz a koronavírus tesztjük, és egy másik országban ragadnak karanténban, a betegségről már nem is beszélve.

A legtöbben nem is maguk, hanem a velük tartó család és a barátok egészsége miatt aggódnak. A vélemények között olyat is találni, akik etikátlannak tartják, hogy olyan országba utazzanak, ahol korlátozott a vakcinákhoz való hozzáférés, ráadásul a fertőzés is nagyobb eséllyel terjed. A közéleti diskurzusban az elmúlt hónapban szilárdult meg a delta variánssal kapcsolatos tudatosság, és ennek a hatásai most érzékelhetők – vélik a szektorban tevékenykedő szakemberek, akik a korábbi tapasztalatok alapján már minden forgatókönyvre felkészültek. Gyorsan és rugalmasan tudnak reagálni a foglalások módosítására is. A körülményeket biztosítják, de a döntés az utazó kezében van.

Egy San Diego-i székhelyű nemzetközi utazási iroda arról számolt be a portálnak, hogy a turisták 70 százaléka ütemezte át az utazását, míg 30 százalék az elhalasztás mellett döntött, ők inkább kivárnák, hogyan alakul a járványhelyzet. A szállodák kihasználtsága a júniusi 66,1 százalékról 70,1 százalékra növekedett júliusban az Egyesült Államokban. 

A légi közlekedéssel utazók száma tavalyhoz képest emelkedett, ám korántsem üti meg az azt megelőző szintet. Augusztus első hetében 14 millió utast regisztráltak az amerikai közlekedésbiztonsági ellenőrző ponton, amely három millióval maradt el a 2019-es átlagtól. A forgalom fellendülésében az is nagy lépés volt, hogy Kanada megnyitotta kapuit a teljesen oltott amerikaiak előtt. A nyár végéhez közeledve a légitársaságok azt prognosztizálják, hogy vissza fog esni a foglalások száma, újabb felpattanást a téli ünnepi időszaktól várnak.