A moszkvai bíróság egyévi felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte pénteken Oleg Navalnijt, Alekszej Navalnij ellenzéki politikus öccsét, 

azon a címen, hogy a Covid-19 miatt bevezetett korlátozó intézkedések megsértésével vett részt az elítélt bátyja szabadon bocsátása érdekében megtartott tüntetések szervezésében.

Fotó: Sputnik via AFP

Ugyanilyen vád alapján az elmúlt napokban Nyikolaj Ljaszkin ökológus mozgásszabadságát egy, Ljubov Szobol ügyvédnőét pedig másfél évig korlátozták. Ez azt jelenti, hogy

este tíz és reggel hat között nem hagyhatják el a lakhelyüket és nem utazhatnak el Moszkvából.

Ljaszkin és Szobol egyaránt az Alekszej Navalnij alapította Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványa (FBK) munkatársa volt.
Az ügyvédnő jelöltként szándékozott elindulni a szeptemberben esedékes parlamenti választáson, ám kampányát kényszerűen felfüggesztette, miután az FBK-t a bíróság júniusban szélsőségesnek minősítette és betiltotta. Oroszországban a szélsőséges szervezetek tagjai egy június elején hatályba lépett törvénymódosítás értelmében évekre elveszítették passzív választójogukat, és nem indulhatnak el például a törvényhozási választáson sem.

Alekszej Navalnij jelenleg két és fél éves szabadságvesztését tölti.

A rá korábban az úgynevezett Yves Rocher-ügyben gazdasági bűncselekmény miatt kiszabott, de felfüggesztett szabadságvesztést azért kell leülnie, mert a FSZIN (orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat) szerint sorozatosan megsértette a feltételes szabadlábra helyezés feltételeit.

Putyinnak kétségei vannak, hogy Navalnij élve szabadulhat

Visszautasította Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy elrendelt volna bármilyen támadást az orosz ellenzéki politikus ellen, mindazonáltal nem kezeskedett azért, hogy a novicsok típusú idegméreggel megmérgezett Navalnij élve kikerül a börtönből.