Közélet

A klímavédelem láthatja kárát a megromlott kínai-amerikai kapcsolatoknak

A két ország között megromlott kapcsolatok veszélyeztetik a klímavédelem kapcsán is az együttműködést, hiszen ez sem választható el az általános kapcsolatok megromlásától, figyelmeztette John Kerryt Vang Ji kínai külügyminiszter.

John Kerry, az Egyesült Államok klímaügyi különmegbízottja Tiencsinbe látogatott, hogy a közeledő COP 26 klímaügyi konferenciát megelőzően tárgyaljon a két legnagyobb széndioxid kibocsátó ország együttműködéséről. Vang Ji kínai külügyminiszterrel videókapcsolaton keresztül lépett kapcsolatba, aki figyelmeztette, hogy a klímaügyi együttműködés nem elválasztható a két ország általános viszonyrendszerétől.

Fotó: Massimo PERCOSSI / POOL / AFP

Kerry az állami tévé nemzetközi csatornáján bemutatott videorészlet tanúsága szerint azt mondta: Kínának kulcsszerepe van a klímaváltozás elleni globális küzdelemben.

Mint ismert az üvegházhatást okozó gázok legnagyobb kibocsátója Kína, melyet az Egyesült Államok követ a második helyen, a két ország együttműködése tehát elengedhetetlen a probléma megoldásáért vívott küzdelemben. Azonban a két ország kapcsolata a a technológia-transzfer és az emberi jogok terén jelentősen megromlott még ha nem is feltétlenül azonos mértékben és azonos időponttól kezdve, ám a klímaváltozás elleni küzdelemben eddig együtt tudtak működni.

Kerry kínai útja előtt Japánban tárgyalt klímaügyben.

Egyesült Államok John Kerry klímaváltozás Vang Ji Kína
Kapcsolódó cikkek