A választókerületek közel felének van meg az eredménye az ellenzéki előválasztáson. Kedd este véget ért az előválasztás első fordulója, de a szavazatokat csak szerda délelőtt 10 órakor, országszerte húsz különböző helyszínen kezdték összesíteni – írja az Index.hu.

A portál beszámolója szerint a számlálás lassabban haladt az előzetesen vártnál, 16 óra felé közeledve összefoglalta az Országos Előválasztási Bizottság, hogy ennek mi az oka. Az általános választásokkal ellentétben az előválasztáson a szavazólapokat nem pecséttel, hanem QR-kódok használatával hitelesítik.

A voksoláskor a választók azonosítását követően a szavazóbiztosok hitelesítették a szavazólapokat. A számlálás során ezért újra be kell olvasni a QR-kódokat, hogy megállapítsák a hitelességüket. Ez a folyamat a vártnál több időt vesz igénybe.

Az érkező eredmények folyamatosan megerősítették, hogy Márki-Zay Péter a vártnál sokkal jobban szerepel, és magabiztosan áll a harmadik helyen, sőt közelebb van Karácsony Gergelyhez, mint Jakab Péter hozzá. 

Fotó: Mohai Balázs / MTI

Dobrev Klára az először ismertetett 15 körzetből mind a 15-öt behúzta, később árnyaltabbá vált a kép, Karácsony Gergely több választókerületben is győzni tudott. 

A DK miniszterelnök-jelöltje így is végig egyértelműen őrizte az első helyet, de az is legalább ennyire világos, hogy nem éri el az 50 százalékos szavazatarányt, lesz második forduló, 

ahol Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely akár valamelyikük visszalépésével is támogathatja a másik felet.

Fekete-Győr András messze lemaradva lett az ötödik. A politikus csütörtökön késő este arról beszélt, a Momentum közössége dönti el, hogy le kell-e mondania.

Az 50 választókerület hivatalos eredménye után a miniszterelnök-jelölti verseny állása százalékos arányban:

  • Dobrev Klára: 33,67 százalék,
  • Karácsony Gergely: 28,83 százalék,
  • Márki-Zay Péter: 21,36 százalék,
  • Jakab Péter: 12,44 százalék,
  • Fekete-Győr András: 3,71 százalék.