Az augusztus 24-én kiírt közbeszerzési eljárást megelőzően is tárgyalt már a BKV Zrt. azzal a német céggel, mellyel használt, frankfurti villamosok vásárlásáról állapodott meg – tudta meg az Origo. A közlekedési vállalat összesen 35, használt, alacsony padlós villamos beszerzésére írta ki a pályázatot, melynek értelmében idén egy, a jövő évben 14, 2025. január 1. és 2026. december 31. között pedig 20 darab jármű érkezhet.

Fotó: Máthé Zoltán

A BKV feltételei között szerepelt, hogy a járműveknek egységes gyártmányúnak és egységes arculatúnak kell lenniük és a közbeszerzés felhívással induló tárgyalásos eljárásként történik. A pályázat határideje szeptember 22., 

eredményt egyelőre még nem hirdettek az ügyben, de valószínűleg az a cég fog nyerni, amellyel az egyeztetések folytak.

Az Origo a BKV által közzétett közlemények valamint újságcikkek alapján arra a következtetésre jutott, hogy a közlekedési vállalat már a közbeszerzési eljárás megkezdését megelőzően egyeztetett egy német céggel és utána ezen cég villamosaira írták ki a közbeszerzést. Noha a felhívásban tervezett költség nem szerepel, mint azt júniusban megírtuk , Karácsony Gergely főpolgármester elfogadta Tüttő főpolgármester-helyettes javaslatát, amelyben használt német villamosok beszerzését javasolta a fővárosnak. Ezek alapján 7,7 milliárd forintos üzletről van szó.

Ezek azok a használt Siemens-Düwag alacsony padlós villamosok, melyeket 1993-ban, illetve 1997-ben gyártottak és melyek utólagosan sem klimatizálhatóak

Az előterjesztést Karácsony a Fővárosi Közgyűlés megkérdezése nélkül, egyedül fogadta el, egy személyben döntve a milliárdos üzletről, melynek kapcsán tudott arról, hogy azt arra a német cégre írták ki, amelyikkel korábban az egyeztetések folytak.