Hordozható műszert fejlesztettek ki thaiföldi tudósok, melyet már Bangkokban teszt alá is vetettek: a feltételezés az volt, hogy ennek segítségével 

a párás monszun időszakában átizzadt anyagokból is kimutathatóvá válik az, ha valaki megfertőződött a koronavírussal

– írja a MedicalXpressre hivatkozva az infostart.

Fotó: Shutterstock

A mintákból megállapítottuk, hogy a koronavírussal fertőzött emberek nagyon jellegzetes vegyi anyagokat választanak ki

– mondta Csadin Kulszing, a bangkoki Csulalongkorn Egyetem munkatársa. – Ezt a megállapítást arra használtuk fel, hogy egy olyan eszközt fejlesszünk, amellyel a koronavírusos betegek verejtékében lévő bizonyos baktériumok által termelt specifikus szagokat detektálhatjuk.

A teszt a fejlesztők elmondása szerint 95 százalékos hatékonysággal működik, ezért kiválthatja a PCR-teszteket, 

amelyekhez nemcsak a kellemetlen mintavétel tartozik hozzá, hanem laborháttér is szükséges a minták kiértékeléséhez. Tény ugyanakkor, hogy az eszköz egyelőre fejlesztés alatt áll és szakértői értékelés sincsen a működéséről készített tanulmányhoz.

A tudósok egy olyan eszközt alakítottak át, amelyet általában a környezetben lévő mérgező vegyi anyagok kimutatására használnak.

Az alanyok 15 percre a hónuk alá tesznek egy vattapamacsot, majd azt üvegfiolába helyezik és UV-sugarakkal sterilizálják.

A technikus ezután egy szívótömlő segítségével megfelelő mennyiségű mintát vesz fel, majd nyomás alá helyezi az analizátorban, hogy ellenőrizze az eredményeket – mondta Csadin.

A negyedórás mintavételi időszakot mindössze félperces kiértékelés követi. A tesztet bangkoki ételárusokon tették próbára: számukra a garatból és orrból történő mintavételnél sokkal vonzóbb lehetőséget nyújtott ez a módszer – írja a portál.