Magyarországon vadászati világkiállítást csak mint nagyszabású eseményt lehet rendezni, hogy az méltó legyen a magyarság keleti örökségéből eredő, Közép-Európában kiteljesedett vadászati kultúrájához Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes "Egy a természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás megnyitóján szombaton Budapesten, a Hungexpón elhangzott beszéde szerint.

Fotó: Varga György / MTI

A politikus hangsúlyozta, hogy a kiállítás teljességre törekvő programkínálattal rendelkezik, melynek része a tudománytól kezdve a gasztronómián és megannyi sporttevékenységen át a művészetekig minden, ami a vadászathoz kapcsolódik. Semjén szerint Magyarországon 70 ezer vadász és 700 ezer horgász él, akik a sok ezer sportlövővel, íjásszal, vadászkutyással és lovassal és családtagjaikkal együtt a nemzet negyedét adják.

A miniszterelnök-helyettes szerint a világkiállítás méltó lebonyolításához tartozik az is, hogy a magyar vadászati törvény talán a legjobb a világon,

ugyanakkor sajnálatát fejezte ki a média demagóg, vadászellenes hangneme miatt, miközben a környezetvédők mellett megjelentek az emberelleneségbe hajló ökoterroristák, ráadásul természetellenes dolgokat népszerűsítenek olyanok, akik folyton a természetre hivatkoznak.

A kereszténydemokrata politikus szerint a természeti rend a teremtés rendjéből következik, ez alapján kell minden teremtménynek megadni az őt megillető méltóságot. 

A világkiállításnak ezért küldetése, hogy bemutassa, hogy a vadászati kultúra az emberi természetből fakadó, különleges jelenség.

Semjén szerint az ember mindig vadászott és a természet, a mezőgazdaság és az élővilág sokfélesége ma már fenn sem tartható vadgazdálkodás nélkül, ezért ha a világ bármely pontján felhagynak vele, a tapasztalatok szerint az állatvilág pusztulni kezd, ahol viszont fejlesztik, ott a vadállomány mennyiségében és minőségében is gyarapodik.

Mint arra a Biblia is rámutat, ugyanúgy tévedés a környezetet sorsára hagyni, mint kirabolni, és ahogy a kertész a rá bízott kertet, a vadász az erdőt, a mezőt, a vadakat gondozza.

A politikus szerint a fenntarthatóság elvének köszönhetően a kiállítás minden eleme megmarad, a rendezvény végeztével méltó helyre kerül, helyszíne pedig a fővárost gazdagítja. Az újjáépített Hungexpo nemzedékeken át évente események százait fogadhatja be. 

A megnyitón kívül a miniszterelnök-helyettes részt vett a vadászok védőszentjére emlékező Szent Hubertus-misén is, ahol 

Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek azt hangsúlyozta, hogy a világkiállítás üzenete illeszkedik az egyház tanításaihoz. 

Mint fogalmazott, a mindennapok gondjai idővel megoldódhatnak, de megmarad állandó feladatnak Isten és a teremtett világ dicsőítése.   A Biblia a vadászokat az élet fönntartóiként említi, és maga Ferenc pápa is kiemelt jelentőséget tulajdonít a természet védelmének.

Semjén Zsolt után beszélt a megnyitón az Innovációs és Technológiai Minisztériumot vezető Palkovics László is, aki elmondta: a kormány kiemelt szempontnak tekinti a környezetvédelmet, ezért a gazdaság növekedését is fenntartható módon biztosítja.

Fotó: Varga György / MTI

A miniszter szerint az innováció nem zárja ki a környezetvédelmi szempontokat, hiszen lendületet ad az alkalmazkodáshoz, amit a világ folytonos változása megkövetel.

Magyarország a legutóbbi kihívásokra is megtalálta a választ, hiszen gazdasági teljesítménye már az idei első fél évben meghaladta a járvány előtti szintet, miközben a világgazdaság a becslések szerint csak 2022 végére lesz erre képes – közölte Palkovics.

A világkiállítás a szervezők számítása szerint legalább 1 millió vendéget fogad október 14-ig.