A Parmen Konzervipari Zrt. nyírmeggyesi gyártócsarnoka mellett a Várda Meat Kft. kisvárdai baromfimelléktermék-feldolgozóüzemét is átadták a hétfői napon. 

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Mintegy 1700 milliárd forintnyi beruházás zajlik jelenleg Magyarországon egyebek mellett a kormány támogatási programjának is köszönhetően, amelynek célja a tömeges megelőzése volt a koronavírus-válság idején — közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a kisvárdai üzem átadóján.
A 2019 elején megkezdett, 5,3 milliárd forintos beruházáshoz az állam 1,6 milliárd forintos támogatást nyújtott, a cég pedig ezáltal a meglévő huszonegy munkahely mellett további ötven újat hoz létre.

A beruházás megvalósulásával a vállalat évente 3500 tonna prémium minőségű húslisztet, 2500 tonna takarmányzsírt és 2300 tonna toll-lisztet fog előállítani.

Ezt állateledel, haltáp, illetve kozmetikai termékek előállítása során használják fel. A termelés mintegy 55 százaléka exportra irányul, ami a miniszter szerint fontos, ugyanis Magyarország a 11. legnyitottabb gazdaság a világon.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy Magyarország akkor kerülhet az új világgazdasági korszak nyertesei közé, ha minél több beruházást tud vonzani, ugyanis ezek teremtenek munkahelyeket, majd eredményeznek gazdasági növekedést. 

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Jó hírnek nevezte, hogy

az idei második negyedévben 10,8 százalékkal nőtt a beruházások értéke, s jelenleg 1700 milliárd forintnyi beruházás zajlik Magyarországon. 

Továbbá hangsúlyozta, hogy napjainkban 4,7 millióan dolgoznak az országban, többen, mint a rendszerváltás óta bármikor. Végezetül rámutatott, hogy a gazdaság nem lehetne sikeres a vidék élelmiszeripara nélkül, illetve méltatta, hogy a járvány alatt sem volt semmiféle ellátási zavar az országban.