A Covid-időknek nincs vége, a küzdelem folytatódik – mondta szerdán a Strasbourgban elmondott éves beszédében Ursula von der Leyen.

Az Európai Bizottság elnöke újabb és újabb kihívásokat emlegetett, melyek a globális világot, Európát, és az Európai Uniót érintik napjainkban.

Fotó: Yves Herman / AFP

Egy éve még nem tudtuk, mikor lesz használható vakcinánk a koronavírus ellen. De ma már Európa világelső az átoltottságban, a lakosság közel 70 százaléka már védett a járvány ellen

– részletezte.

A legfontosabb prioritás a globális átoltottság mielőbbi elérése. Az Unió ezen fog dolgozni, támogatva a szegényebb országokat, például Afrikában. Ennek érdekében az EU kész további 200 millió vakcinát adományozni az érintett államoknak.

Ugyanakkor nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági krízist is kezelni kell

– fejtette ki von der Leyen, kiemelve a félvezetők hiánya miatti ellátásilánc-problémákat.

Megoldásként azt javasolta, hogy az Uniónak a technológiai szuverenitásra kell fókuszálni, és saját csip-stratégiát kell megalkotnia, hogy csökkentse függőségét más szereplők gazdaságától.

Az új kihívások közepette nem szabad megfeledkezni klímaváltozásról sem. Az Európai zöld megállapodás (European Green Deal) megállapításai ma is élnek, a célkitűzései pedig továbbra is aktuálisak. A novemberben Glasgowban megrendezendő ENSZ Klímakonferencia kulcsfontosságú lesz.

Az elkötelezett a klímaváltozás elleni harcban, és a globális küzdelemben is az élre kíván állni

– jelentette ki határozottan az Európai Bizottság elnöke.

Az éghajlatváltozás elleni harcban az EU a szegényebb országok számára 4 milliárd eurós támogatást fog nyújtani 2027-ig.

Ursula von der Leyen nem ment el szó nélkül az afganisztáni helyzet mellett sem. A német politikus elmondta, hogy az EU képes, tud, és akar is segíteni.

Mi Európában jól tudjuk, hogy ha egy elhúzódó és súlyos konfliktus van valahol a világban, az előbb-utóbb begyűrűzik máshova is

– emelte ki.

A veszélyek már nemcsak katonaiak lehetnek, mint a történelem során, hanem diplomáciai, technológiai konfliktusok is. Az Európai Uniónak egyúttal „Európai Védelmi Unióvá” is kell válnia, hogy hatékonyabban fel tudjon készülni ezekre a veszélyekre.