Hetekig tartó vizsgálat után az amerikai szövetségi légiirányítás ismét engedélyezte a milliárdos Richard Branson SpaceShipTwo űrhajója számára a repülést. 

Branson cége, a Virgin Galactic ígéretet tett arra, hogy valós időben tájékoztatja a hatóságot a repülések menetéről. A központ elfogadta a javaslatot – közölte csütörtökre virradóan a cég.

Fotó: AFP

Richard Branson angol milliárdos július 11-én a Virgin Galactic fedélzetén járt a világűr peremén, űrhajójuk nagyjából 86 kilométeres magasságba ért el. Az űrhajó azonban ereszkedése során a mexikói leszállópályára tartva időnként a kijelölt légifolyosón kívülre került, ráadásul erről nem értesítették azonnal a szövetséget.

A hatóság ezért a vizsgálat idejére leállíttatta a vállalkozás űrrepüléseit.

Michael Colglazier, a Virgin Galactic vezérigazgatója elmondta:

a cég elkötelezett a biztonság mellett és méltányolja a felülvizsgálatot. 

A javaslatok között olyan módosított számítások is szerepelnek, amelyek alapján több potenciális útvonal is rögzíthető.

A Virgin Galactic szerint a nagy magasságban jelentkező szél okozta a repülési útvonal megváltozását, és a cég kitart amellett, hogy a két pilóta megfelelően reagált. Szerintük az űrhajó nem repült lakott terület fölé és nem jelentett veszélyt a lakosságra.

Richard Branson az űrturizmus után a tengereken is terjeszkedik legújabb vállalkozásával. A sétahajók piacán is persze sikerült sok mindent máshogy csinálnia.