Feloldották a koronavírus miatt két hónapja bevezetett vesztegzárat pénteken az ausztrál fővárosban, Canberrában. Hatósági jelentések szerint a 12 évesnél idősebbek 99 százaléka megkapta legalább az első adag védőoltást – írta az AP. Az ország legnépesebb nagyvárosában, Sydney-ben pedig november 1-től oldják fel a külföldről érkezők számára a kéthetes kötelező szállodai karantént. 

Fotó: Shutterstock

A fővárost is magában foglaló közigazgatási területen (ACT) augusztusban vezettek be – eleinte csak hét napra – otthon maradási rendet, miután a városban tavaly július óta először regisztrálták az első koronavírusos esetet. A vesztegzárat azóta többször meghosszabbították. 

Péntektől, a karantén enyhítésének első szakaszában, legfeljebb öt ember kereshet fel más háztartásban élőket, a szabad ég alatt pedig maximum 25 emberből álló gyülekezések engedélyezettek. A vendéglátóhelyeken legfeljebb 25 ember tartózkodhat, illetve négyzetméterenként egy, a kinti éttermekben pedig egyidejűleg ötvenen. A fodrászatok és hasonló szolgáltatók bizonyos korlátozásokkal működhetnek, a kiskereskedelmi egységek előre bejelentkezett vásárlókat fogadhatnak. A kinti csoportos sporttevékenységet 25 főben korlátozták, és ugyanez vonatkozik az úszómedencékre is. 

A 430 ezer lakosú ACT területén az oltásra jogosult lakosok 76 százaléka teljesen beoltott.

Pénteken 35 új fertőzöttet regisztráltak, a járvány kezdete óta összesen 1394-et, eddig nyolcan haltak meg. 

Pénteken Dominic Perrottet, a legnépesebb ausztrál állam, Új-Dél-Wales miniszterelnöke bejelentette, hogy november elsejétől nem kell kéthetes szállodakaranténba vonulniuk a Sydney-be érkező külföldieknek, ha kaptak oltást, és útjuk előtt csináltattak Covid-tesztet. Ausztrália legnépesebb városában négy nappal ezelőtt, 106 nap után oldották fel a vesztegzárat. Új-Dél-Walesben várhatóan szombaton eléri a nyolcvan százalékot azoknak a száma, aki megkapták valamely oltás első adagját. Ez az arány magasabb az országos átlagnál.