Ukrajnában hamarosan már 13 megye lesz a járványhelyzet szerinti legsúlyosabb, vörös besorolásban, ami már több, mint az ország régióinak fele – jelentette ki Viktor Ljasko egészségügyi miniszter a keddi sajtótájékoztatóján. 

A tárcavezető szavai szerint mostanra fenyegetően felgyorsult a kórházi ellátásra szoruló, súlyos állapotban lévő koronavírusos betegek számának emelkedése. Egyes régiókban, mint például Donyeck és Zaporizzsja megyékben az oxigénterápiás ágyak kihasználtsága már elérte a 80 százalékot. Az ország egészét tekintve a Covid-betegek számára fenntartott, orvosi oxigént biztosító berendezéssel felszerelt kórházi ágyak kihasználtsága átlagosan 66 százalék – mondta, hozzátéve, hogy az egészségügyi ellátórendszer terheinek csökkentése érdekében tárcája kénytelen szigorú karanténszorításokat bevezetni. 

Ukrajnában a vörös kategóriába sorolt régiókban a szabályok szerint a mozikat, színházakat, múzeumokat, bevásárló- és szórakoztató központokat, vendéglátóipari egységeket, piacokat, edzőtermeket és uszodákat csak azok látogathatják, akik megkapták a védőoltás mindkét dózisát, továbbá azok az oktatási intézmények működhetnek a szokásos módon, ahol az alkalmazottak száz százaléka teljes védettséggel bír.

Fotó: lexander NEMENOV / AFP

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint jelenleg már csak négy megye – köztük Kárpátalja – maradt a legenyhébb, sárga besorolásban, a főváros, Kijev pedig egyelőre az eggyel nagyobb kockázatot jelző narancs kategóriában van. 

A hétfőn közzétett táblázatban még hat megye volt hivatalosan vörös besorolású. Ljasko kijelentette, hogy csak akkor készülnek bevezetni zárlatot Ukrajnában, ha minden régió vörös besorolásba kerül. 

Ukrajnában keddre 19 120-szal 2 803 159-re nőtt az újonnan azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké – az eddig legmagasabb számmal – 734-gyel 64 936-re, az aktív betegeké pedig több mint 8600-zal 348 111-re. Az elmúlt napon 2939 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba. 

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 7 058 802 ukrán adatta be magának, további 2 092 676-an pedig még csak az első adagot kapták meg. Hétfőn 254 920 embert oltottak be az országban.

Eközben kedden Oroszországban először emelkedett 1100 fölé a Covid-19-járványba egy nap alatt belehalt áldozatok száma. 

Az új koronavírusos fertőzés következtében egy nap alatt 1106-an vesztették életüket, ezzel az áldozatok száma immár 232 775-re nőtt az orosz operatív törzs kedden közölt adatai szerint. 

A halálos áldozatok száma immár a nyolcadik egymást követő napon haladta meg az ezret. 

A nem véglegesített halálozási ráta 2,8 százalék. 

Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 34 446-tal 8 316 019-re emelkedett. A napi növekmény 0,44 százalék, a tünetmentes esetek aránya nyolc százalék. A felépültek száma 26 973-mal 7 213 584-re gyarapodott. Az országban 869 660 aktív esetet tartanak számon. 

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 205,7 millió, az elmúlt napon pedig 414 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 890 069 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.