Bár valóban lövöldözött emberekre íjjal, áldozatait végül késsel szedte a kongsbergi ámokfutó a múlt héten a norvég rendőrség szerint. A múlt szerdai támadás gyanúsítottja a 37 éves, dán Espen Andersen Braathen – aki a helyszínek között megvált az íjtól és a nyilaktól – beismerte tettét és a hivatalos közlések szerint pszichés problémákkal küzd.

Fotó: Terje Bendiksby / NTB  / AFP

A nyomozás által eddig megismert tények szerint a támadó először nyíllal lőtt több emberre, majd az íját és nyilakat valahol elhagyta vagy otthagyta, és két szúrófegyvert használt véletlenszerűen kiválasztott áldozatai ellen lakóházakban és nyilvános helyeken is, ugyanabban az utcában – közölte egy rendőrfelügyelő hétfői kongsbergi sajtóértekezletén. A rendőr azt is elmondta, hogy mivel a nyomozás még az elején tart, szándékos, hogy nem árulja el, hogy a támadónak milyen szúrófegyverei voltak.

Pénteken azt közölte a rendőrség, hogy a támadónak valószínűleg pszichés problémái vannak, és ez állhat a támadás hátterében is. De továbbra sem zárják ki a dzsihadista terrorizmust az ügyben. A férfi egy-két éve áttért az iszlám hitre, ezért a hatóságok figyelték, kapcsolatot tartottak vele, mert tartani lehetett attól, hogy szélsőségessé válik, voltak erre utaló jelek.

A Verdens Gang című napilap jelentette, hogy a feltételezett merénylőt kórházi felügyelet alá helyezték.