Oroszország 85 régiójából 13-ban súlyosbodott a koronavírus-járvány az elmúlt héten jelentette ki Tatyjana Golikova orosz miniszterelnök-helyettes pénteken, amikor az orosz operatív törzs szerint egy nap alatt ismét minden korábbinál magasabb volt a halálos áldozatok száma.

A helyettes kormányfő óvott attól, hogy az emberek a szombaton kezdődő, november 7-vel végződő, a járvány miatt elrendelt országos kényszerszabadság alatt más régiókba utazzanak. 

Korábbi jelentések szerint a leállás napjaira felpörögtek a repülőjegy-eladások a frekventált orosz, valamint török és egyiptomi üdülőhelyekre.

Fotó: Sputnik via AFP

A védekezés segítésére az elmúlt napokban az orosz védelmi minisztérium Tula megyébe 65, a dél-szibériai Hakaszföldre pedig 33 katonai egészségügyi szakembert vezényelt. A katonai tárca pénteken közölte, hogy elnöki rendeletre az ország 30 régiójába csaknem 359 tonna cseppfolyósított oxigént küldött.

Sajtójelentések szerint az ország több régiójában vakcinahiány lépett fel, elsősorban az újraoltáshoz használt Szputnyik Lightból.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak pénteken a hiányt átmenetinek nevezte és a készletek gyors feltöltését ígérte. A jelenséget annak tulajdonította, hogy egyes területeken "nem ütemezett" a vakcináció.

Az orosz operatív törzs pénteki adatai szerint a koronavírus-fertőzés következtében egy nap alatt 1163-an vesztették életüket, ami rekordnak számít a járvány kezdete óta. Ezzel az áldozatok száma immár 236 220-ra nőtt. A halálos áldozatok száma immár a negyedik egymást követő napon haladta meg az 1100-at. A nem véglegesített halálozási ráta 2,8 százalék.

A Covid-19 elleni védőoltás első dózisát 56,7 millió, mindkettőt pedig 50, 9 millió ember kapta meg. A kollektív védettség szintje 46,8 százalékos.