Egy kosárlabdázó kifejlesztett egy platformot, amelyen keresztül anonim módon lehet a visszaéléseket írásos formában közölni a döntéshozókkal – írja az AFP.

David Chadwick találta ki a RealResponse nevű platformot, amely főként az egyetemi atlétáknak és más sportszervezeteknek olyan technológiát biztosít, amellyel a sportolók és az alkalmazottak névtelenül fogalmazhatják meg panaszaikat. A rendszert már a Doppingellenes Ügynökség, az Amerikai Tornaszövetség, az amerikaifutball-liga játékosainak szövetsége (NFLPA), az amerikai női profi labdarúgó-bajnokság és több mint száz egyetemi sportszervezet is alkalmazza. 

Fotó: Shutterstock (illusztráció)

Ki akartam találni valamit, ami megoldja a bizalmas, névtelen, valós idejű módszerek hiányát, amellyel a sportolók és mások is megoszthatják aggályaikat és visszajelzéseiket az vezetőséggel

– mondta Chadwick. A technológiát a lehető legegyszerűbbre tervezték, kifejezetten azon sportolók generációjának, akik szinte mindent a mobiljukon szoktak csinálni.

A platform lehetővé teszi, hogy egyszerű szöveggel jelentést készítsenek a munkahelyi diszkriminációról, a doppinghasználatról, a szexuális visszaélésről és egyéb panaszokról. 

A RealResponse felületén nem kell felvételi űrlapot kitölteni, és olyan adatvédelmi funkciókkal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik a rendszergazdáknak, hogy további információkat gyűjtsenek a bejelentőktől, miközben biztosítják a felhasználóknak, hogy megőrizzék névtelenségüket.

Az NFLPA eredetileg azért vásárolta meg a szolgáltatást, hogy a játékosoknak lehetőséget biztosítson arra, hogy a koronavírus-járvány alatti tesztelési protokollok megszegéseit jelentsék, mára azonban széles értelemben vett visszaéléseket is jelenteni lehet.

A gondolat Chadwick számára akkor született meg, amikor a Rice egyetemi csapatában kosárlabdázott, ahol két játékost eltávolítottak, miután diszkriminációval vádolták meg a vezetőséget. Később átment Valparaiso csapatába, és megkezdte a kutatást. Több mint 200 adminisztrátorral lépett kapcsolatba az egyetemi atlétikai osztályokon, és megkérdezte tőlük, milyen rendszereik vannak a sportolók panaszainak vagy aggályainak fogadására. Az ötlet kitalálója elmondta, 

a rendszer alkalmazásával a játékosok nagyon bizalmas és komoly dolgokat voltak hajlandók megosztani. 

Chadwick szerint a végső cél a visszaélések teljes visszaszorítása a sport minden területén, ehhez az kell, hogy a minél több szervezetet bevonjanak, és hatékonyabban használják fel azokat az információkat, amelyeket évtizedek óta gyakran rosszul, vagy egyáltalán nem kezeltek.