Rengeteg olyan emberéletet követel a koronavírus-járvány, akiknek nem kellene meghalniuk, amennyiben kiküszöbölnék a globális oltóanyag-egyenlőtlenségeket – írja a CNBC az Egészségügyi Világszervezetre (WHO) hivatkozva. A világon számos helyre nem jut elég vakcina, miközben több ország – köztük Magyarország – már a harmadik oltásra is lehetőséget biztosít.

Mintegy 56 olyan ország van jelenleg a világon, ahol a WHO által célként kitűzött 10 százalékos átoltottságot sem érték el szeptember végéig

– közölték a szervezet tisztségviselői.

Fotó: Anadolu Agency via AFP

A cél nem teljesítése szívszorító és frusztráló. Ha a máig beadott több mint 6 milliárd adag vakcinamennyiséget igazságosabban osztják el, akkor nagyon más helyzettben lennénk

– mondta Maria Van Kerkhove, a WHO technikai vezetője.

A vakcinákhoz való egyenlőbb hozzáférés csökkentené a halálozások és a kórházi kezelésre szorulók számát. A Covid-19 számlájára írható elhunytak száma világszinten megközelíti az 5 milliót

– tette hozzá.

A vírus elleni vakcinákkal kapcsolatos adatokról elmondta: nagyon világos a helyzet, az oltás biztonságos és hatékonyan megvéd a kórházba kerüléstől és a halálozástól.

Csak hozzáférhetőnek kell lenniük. Jelenleg sok helyen nem ez történik, ezért halnak meg sokan »szükségtelenül«

– fogalmazott Van Kerkhove.

A WHO vezetőjének szavai egybecsengenek amerikai egészségügyi tisztviselők véleményével, akik a rendelkezésükre álló adatokra hivatkozva azt mondták: Amerika-szerte a regisztrált Covid-halálesetek döntő többsége oltatlan beteg. Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) szeptember 10-én arról számolt be, hogy

a vakcinázatlan emberek 11-szer nagyobb eséllyel halnak meg a vírus miatt, tízszer valószínűbb, hogy kórházi kezelésre szorulnak tüneteik miatt, valamint 4,5-szer nagyobb a valószínűsége, hogy megfertőződnek.

Mivel az oltások nem, vagy csak korlátozott mennyiségben jutnak el a szegényebb országokba, a kórházak pedig nem tudják tartani a lépést a fertőzőképesebb delta variánssal, a WHO szorgalmazza, hogy megfelelő mennyiségű oltást juttassanak ezekbe az államokba. A szervezet mindemellett maszkhasználatra és az emberek közötti kellő távolságtartásra hívja fel a figyelmet a járvány enyhítése érdekében.

A WHO ellenzi a harmadik, emlékeztető dózis beadását, és arra szólítja fel a tehetősebb országokat, hogy juttassák el a fejlődő országok számára megmarad vakcináikat, elősegítve ezáltal, hogy év végéig minden ország lakosságának legalább 40 százalékát átoltsák.

A legnagyobb gondban Afrika van, a kontinens 54 nemzetéből mindössze 15 oltotta be lakosságának minimum 10 százalékát. Több mint kéttucat országban pedig a lakosság maximum 2 százalékát immunizálták, míg két államban meg el sem kezdték az oltási programot.

A koronavírus mellé egy másik kórokozót is kapunk a nyakunkba

Amerikai és magyar szakemberek egyaránt az influenza elleni védőoltást felvételét javasolják, amely a Covid-19 elleni vakcinával párhuzamosan is beadható.