Megszigorította a járvány elleni óvintézkedéseket a cseh kormány.

Fotó: Julien Warnand

Hétfővel kezdődően újra kötelező lesz a FFP2-es kategóriájú védőmaszkok viselése minden zárt helyen, beleértve a munkahelyeket is. Ez érvényes a tömegrendezvényekre is, függetlenül a résztvevők számától. November elsejétől pedig csak azok látogathatják a vendéglőket, akik be vannak oltva, illetve bizonyítani tudják, hogy már túlestek a Covid–19 betegségen, és megfelelő ellenanyagokkal rendelkeznek. Ezt a vendéglők személyzete fogja ellenőrizni – olvasható a szerda esti rendkívüli kormányülés után kiadott közleményben. Jelenleg a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökben és üzletekben kötelező. 

Újdonság, hogy november elsejétől megszűnnek az ingyenes tesztek a lakosság számára. Eddig minden cseh állampolgár havonta 4 antigén- és két PCR-tesztet végeztethetett el ingyenesen. Novembertől az ingyenes tesztre csak a 18 éven aluliak, a beoltott személyek, illetve azok lesznek jogosultak, akik valamely ok miatt nem oltathatják be magukat. 

Adam Vojtěch egészségügyi miniszter szerint Csehországban az utóbbi időben rendkívüli módon megromlott a koronavírus-járványhelyzet, ezért az egészségügyi minisztériumnak erre már reagálnia kell. 

Az egészségügyi tárca adatai szerint szerdán 3276 új fertőzést mutattak ki a szűrések, ami több mint a duplája az egy héttel ezelőttinek. Legutóbb április 20-án volt ilyen magas a napi új fertőzések száma. 

Kórházi kezelésre jelenleg 726 személy szorul, ami kétharmaddal több, mint egy hete, és május közepe óta a legmagasabb szám. 

Súlyos állapotban mintegy száz beteg van. Az utóbbi hét napban több mint félszázan haltak meg a Covid–19 szövődményeiben, míg egész szeptemberben az elhunytak száma 41 volt. 

A 10,7 millió lakosú Csehországban eddig 6,04 millió ember kapta meg az oltás mindkét adagját, 102 872-en pedig az első dózist. A járvány tavaly márciusi megjelenése óta összesen 30 587 személy halt meg a Covid–19 szövődményeiben.