Több ezer gyermek tért vissza az ausztráliai Sydney iskoláiba hétfőn, miután közel négy hónapig otthon kellett maradniuk.

Fotó: Shutterstock

Ausztrália legnagyobb városa enyhített a korlátozásokon azt követően, hogy jelentősen megemelkedett a beoltottak száma. A vártnál gyorsabb oltásfelvétel előre hozta a korlátozások további feloldását néhány nappal, miután Új-Dél-Walesben, amelynek Sydney a fővárosa, a teljesen beoltottak aránya meghaladta a 80 százalékot a 16 éven felüliek körében. 

A hatóságok korábban azt ígérték, hogy megkezdik a korlátozások enyhítését, amint az arány elérte a hetven, nyolcvan és a kilencven százalékos arányt

Már nem kell maszkot viselni az irodákban, és többen gyűlhetnek össze egy helyen a lakásokban és a szabadban. Újra kinyithatnak a szórakozóhelyek, amelyek immár korlátlan számú vendéget fogadhatnak. Visszatérhetnek a gyerekek az óvodákba, a diákok pedig az iskolákba, az elsőtől a tizenkettedik évfolyamig. Az idősebbek csupán a jövő héten. 

Új-Dél-Walesben folytatódott a napi fertőzések csökkenő tendenciája, hétfőn az esetek az elmúlt 10 hét legalacsonyabb szintjére zuhantak. Kétszázhatvanöt esetet regisztráltak, jóval elmaradva a szeptember elején regisztrált csúcsértéktől, az 1599 megbetegedéstől. 

A szomszédos Victoria állam 1903 új megbetegedésről számolt be, egy nappal korábban pedig 1838-ról. Az állam hatóságai vasárnap azt közölték, hogy Melbourne, az állam fővárosa pénteken feloldja az egészségügyi zárlatot, mert az államban napokon belül elérik a 70 százalékos beoltottságot. 

Az ausztráliai Melbourne az a város, ahol a leghosszabb ideig volt érvényben vesztegzár a koronavírus-járvány miatt. Melbourne-t hatodik alkalommal, augusztus 5-én vonták karantén alá, az itt élők összesen 246 napot töltöttek már zárlat alatt a világjárvány idején. 

A 25 milliós Ausztráliában a közegészségügyi intézkedéseknek is köszönhetően sikerült nagyon alacsony szinten tartani a koronavírusos esetek számát, a fertőzőbb és veszélyesebb delta-variáns terjedését azonban nem tudták megfékezni. Az országban mind ez idáig 143 ezer igazolt fertőzöttről és több mint 1531 halálos áldozatról tudnak.