BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új-Zéland rendkívül magasra helyezte az oltási küszöböt

A szigetország a lakosság 90 százalékának átoltásához kötötte a korlátozások feloldását.

Az új-zélandi kormány a lakosság 90 százalékának átoltásához köti a koronavírus-járványra vonatkozó korlátozások feloldását – írja az AP hírügynökség.

Fotó: Marty MELVILLE / AFP

Jacinda Ardern miniszterelnök egyre nagyobb nyomás alá került, hogy lazítson az aucklandi korlátozásokon, ahol már több mint két hónapja érvényben vannak a lezárások.

Az új megállapodás értelmében az aucklandi lakosok akkor kapják vissza a szabadságukat, amennyiben a 12 év felettiek 90 százaléka teljes körű védettséget szerez.

Az ország egyéb területei még nagyobb szabadságot élvezhetnek, amennyiben elérik a 90 százalékos átoltottságot, ugyanakkor a bárok, éttermek és edzőtermek látogatásához továbbra is szükséges az oltási igazolvány. A kormány több támogatást ígért azon vállalkozások számára, amelyek megszenvedték a korlátozó intézkedéseket, és az oltási program felpörgetését ígérte az őslakos maori népcsoport számára.

Az oltási küszöböt Új-Zélandon magasabbra helyezték, mint bármely más országban, azonban Ardern szerint Auckland heteken belül elérheti a kitűzött célt.

Jelenleg az aucklandiek 89 százaléka kapta meg legalább az oltóanyag első dózisát, és 73 százalék részesült mindkét adag vakcinában.

Az ellenzéki vezető, Judith Collins szerint a kitűzött célt nem lesz könnyű megvalósítani, és a korlátozások még hónapokig elhúzódhatnak. Collins az ország minél előbbi újranyitását szorgalmazza. 

A delta-variáns gyors terjedését még a korlátozó intézkedések sem tudták megállítani, így a kormánynak újra kellett gondolnia a korábbi zéró tolerancia elvét, és elsősorban az oltási kampány sikerességére helyezték át a hangsúlyt.

Ardern elmondta, hogy új rendszert bevezetését tervezik az aktuális járványhelyzet jelölésére: a zöld jelzés érvénybe lépése esetén a vállalkozások továbbra is zökkenőmentesen működhetnének, a narancssárga jelzés a maszkviselést és a megfelelő távolságtartás betartását írná elő, míg a piros szín a gyülekezési szabadságot korlátozná.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.