Migránsok két nagyobb csoportja átszakította a kerítést a lengyel–fehérorosz határon, és átjutott Lengyelország területére – közölte szerdára virradóra a PAP lengyel hírügynökség.

A Białystok helyi rádió híradása alapján azt írták, hogy több tucat ember kedd este lerombolta a határkerítést Krynki és Białowieża települések közelében, és átjutott a határon. Egyes határsértőket visszafordítottak Fehéroroszországba, másoknak pedig sikerült kereket oldaniuk.

Fotó: EyePress via AFP

A Fehéroroszországgal szomszédos uniós tagállamok, Litvánia, Lengyelország és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük Irakból. Az Európai Unió azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka belarusz elnököt, hogy az ő rendszere szervezi a migránsok szállítását a határra, megtorlásul a Fehéroroszország ellen elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért.

A lengyel hatóságok szerint jelenleg több ezer migráns tartózkodik a határ fehérorosz oldalán, és ők újabb támadást akarnak indítani a sikertelen hétfői tömeges határátkelési kísérlet után.

Tűzharcra számítanak a lengyel határon

Hétfő óta ezrek érkeztek a belarusz nyugati határhoz. A túlodalon a lengyel hatóságok fegyveres konfliktustól tartanak.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kedden arra figyelmeztetett, hogy a lengyel–fehérorosz határon uralkodó helyzet az egész Európai Unió stabilitását veszélyezteti. Fogadkozott, hogy Lengyelország az európai uniós és NATO-partnerekkel együtt védeni fogja az európai békét.

Rendkívüli állapot Litvániában

Rendkívüli állapot lépett hatályba kedd éjféltől Litvániában a fehérorosz határ térségében az ott kialakult migránsválság miatt.

Az egyelőre csak egy hónapra szóló rendkívüli jogrend bevezetéséről a litván parlament hozott döntést. Az intézkedés a határ menti öt kilométeres sávra vonatkozik, illetve azokra a befogadóhelyekre, ahol a Fehéroroszországon át érkezett afrikai és ázsiai illegális bevándorlókat szállásoltak el.

A határövezetbe csak külön engedéllyel lehet belépni (ez nem vonatkozik a helyi lakosokra), és tilos ott gyülekezni. A befogadóhelyeken tartózkodó migránsok nem használhatnak elektronikus távközlési eszközöket és internetet, kizárólag a hatóságokkal való kapcsolattartáshoz lehet azokat igénybe venni.

Viktorija Čmilytė-Nielsen parlamenti elnök azt mondta, hogy az illegális migráció elleni harchoz már nem elegendők a kormány rendelkezésére álló eszközök olyan körülmények közepette, amikor a Lengyelország elleni hibrid támadások erősödése Litvánia nyugalmát is fenyegetik.

Az éve eleje óta a litván–fehérorosz határon több mint négyezer illegális bevándorlót vettek őrizetbe, ötvenszer többet, mint a tavalyi év egészében.

Angela Merkel Putyintól kért segítséget

A leköszönő német kancellár arra kérte az orosz elnököt, segítsen megoldani a lengyel-belorusz, illetve a litván-belorusz határnál kialakult, egyre élesedő migrációs válsághelyzetet.