Egy friss döntés szerint az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsának tagjai nem élvezhetik mentelmi jogukat, ha hivatalos szerepükön kívül járnak el – írja a Bloomberg.

Az Bíróságának (EUB) keddi döntése szerint ha egy EU-s központi bank kormányzóját bűnösnek találják hivatalos szerepén kívül, a hagyományos diplomáciai immunitás szabályai nem érvényesek.

A vádak a lett Ilmars Rimsevicset érintik, aki a vádak szerint 500 ezer eurót és egy orosz utat fogadott el azért, hogy az azóta megszűnt Trasta Komercbanka szabályozással kapcsolatos ügyeiben segítsen.

Fotó: VALDA KALNINA / AFP

Az EUB ítélete szerint a hatóságoknak kérnie kell az immunitás feloldását, amennyiben a nyomozás szerint a bűncselekményt hivatalos kapacitásukban követik el a bankárok, ám csalás, korrupció vagy pénzmosás esetén –  melyek kívül esnek egy EU hivatalnok kötelezettségein – hasonló mentelmi jog nem érvényes.

Ez az első alkalom, hogy a luxemburgi bíróság az EKB hivatalnokok mentelmi jogáról döntenek, melyek Rimsevics ügyvédei szerint majdnem határtalanok, hasonlóan a külföldi diplomatákéhoz. A jegybankár a vádakat is tagadja és szerinte bankok egy csoportjának a koordinált támadása miatt került bajba.

Az ítélet mindenesetre pont jókor jön ahhoz, hogy a szlovák jegybankot vezető Peter Kazimir ügyében is precedenssel szolgáljon, akit korrupcióval vádolnak.