Az szerdán közölte, hogy 700 000 euró értékű élelmiszert, takarókat és egyéb segélyeket küld a bevándorlóknak a fehérorosz határra, miután bírálatok szerint túl keveset segített a több ezer ott rekedt emberen - közölte a Reuters.

Angela Merkel német kancellár, Németország kancellárja szerdán három napon belül másodszor beszélt telefonon Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnökkel a Minszk által létrehozott mesterséges határválság megoldását sürgetve.

Egy nappal azután, hogy a lengyel határőrök vízágyút vetettek be a kővel dobáló migránsok ellen, úgy tűnt, a helyzet a határon megnyugodott. A lengyel és a fehérorosz határőrök szerint mintegy kétezer migráns tartózkodott közvetlenül a határkerítésnél. A lengyel határőrség azt közölte, hogy elhagyják a migránsok a kuźnicai lengyel–fehérorosz határátkelő környékén létesített tábort. Maciej Wąsik belügyminiszter-helyettes szerint a fehéroroszok buszokkal viszik el a külföldieket a helyszínről. 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kicsit később bejelentette a segélynyújtást, miközben azt mondta, Lukasenkón múlik, hogy felsázmolja a kialakult a válságot, amelyet az unió szerint szándékosan hozott létre.

Készek vagyunk többet tenni. De a fehérorosz rezsimnek fel kell hagynia az emberek csábításával és életük kockáztatásával

- tette hozzá.

Az EU szerint Minszk migránsok ezreit repítette be a Közel-Keletről, hogy rákényszerítse őket, hogy illegálisan lépjenek át az unióba, hogy nyomást gyakoroljanak Európára a Fehéroroszország ellen emberi jogi visszaélések miatt bevezetett szankciók megtorlásaként.

Fehéroroszország tagadja, hogy szította volna a válságot és azt állítja, hogy nem segíthet a válság leküzdésében, hacsak Európa fel nem oldja azokat a szankciókat, amelyeket azóta vezetett be, hogy Lukasenko lecsapott ellenfeleire egy vitatott tavalyi választás után.

Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter szerdán a lengyel közszolgálati rádiónak azt mondta, hogy a határ válsága valószínűleg hónapokig tart. A tél közeledtével több ezer embert táboroztak le az erdőben, fagytól és kimerültségtől szenvedve, és megtiltották, hogy belépjenek Lengyelországba, vagy visszatérjenek Fehéroroszországba.

Legalább nyolcan meghaltak a lengyel határon a válság nyári kezdete óta. A szomszédos Litvániában és Lettországban szintén erősen megugrott a Fehéroroszországból érkező szabálytalan átkelési kísérletek száma.