Kalóztevékenységgel vádolta a görög hajózási miniszter kedden Törökországot, azt vetve Ankara szemére, hogy a török parti őrség szándékosan görög felségvizekre igyekezett terelni egy migránsokkal teli hajót.

Törökország ismét kalóz módjára viselkedett az Égei-tengeren

jelentette ki Jannis Plakiotakisz, és sürgette az Európai Uniót, gyakoroljon nagyobb nyomást Ankarára annak érdekében, hogy a török kormány teljesítse a kötelezettségeit.

Hozzátette azt is, hogy hazája meg fogja védeni tengeri határait.

Fotó: Shutterstock

A görög parti őrség kedd reggel tette közzé a videófelvételt, amelyen az látszik, hogy egy török járőrhajó és egy kisebb, emberek tucatjaival telezsúfolt gumicsónak látható. A görög fél közleménye szerint a gumicsónakot török hajók kísérték a török partoktól mintegy 700 kilométernyire található Leszbosz szigetéhez.

A görög parti őrség nem engedte kikötni a csónakot, amelynek utasait végül az őt kísérő török hajók vették a fedélzetükre.

Az Európába igyekvő menedékkérők jelentős része a török partokról próbál átkelni a görög égei-tengeri szigetekre és ezzel az területére. 

A 2016-os EU-török migrációs megállapodás értelmében a török hatóságok igyekeznek megakadályozni a menedékkérők távozását az EU felé, cserébe Törökország 6 milliárd euró (2010 milliárd forint) támogatást kap az uniótól a területén tartózkodó menekültek ellátására.

Athén mindazonáltal többször vádolta Ankarát azzal, hogy bátorítja és megkönnyíti a migránsok Európába jutását. Törökország ezzel szemben azt veti Görögország szemére, hogy jogtalanul küldi vissza török területre a már Görögországba jutott embereket.

A két ország kapcsolatát tovább terheli, hogy Athén szerint Ankara Görögország kizárólagos gazdasági övezetében folytat illegálisan kutatást gázlelőhelyek után a Földközi-tengeren.